Žene u EU u prosjeku 16 posto slabije plaćene od muškaraca

Žene u Evropskoj uniji (EU) u 2016. godini u prosjeku su bile za 16,2 posto slabije plaćene od muškaraca, što znači da su u prosjeku zaradile 84 eurocenta u odnosu na svaki euro koliko bi po satu bio plaćen muškarac, objavio je Eurostat.

Među zemljama članicama, u 2016. godini razlike u platama kretale su se u rasponu od svega nešto više od pet posto u Rumuniji i Italiji, do preko 25 posto u Estoniji, koju u stopu slijede Češka i Njemačka, s razlikama u platama od gotovo 22 posto, pokazao je izvještaj Eurostata, objavljen povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, 8. marta. Uz navedenu Rumuniju i Italiju, gdje ona doseže 5,2 odnosno 5,3 posto, u toj se grupi još nalaze Luksemburg, s 5,5 posto, Belgija, sa 6,1 posto, te Poljska sa 7,2 posto i Slovenija sa 7,8 posto.

S druge strane, u grupi zemalja s razlikama u plati većima od 20 posto, predvođenoj s Estonijom s 25,3 posto, uz Češku i Njemačku, gdje ona doseže 21,8 odnosno 21,5 posto, nalaze se još samo Velika Britanija, s razlikom u plaćama od 21 posto te Austrija, gdje je ona iznosila 20,1 posto u 2016..

 

Check Also

Nakon 13 godina, Apple izgubio titulu najinovativnije kompanije

Prvi put u trinaest godina, od kada konsultantska kuća Boston Consulting Group sprovodi istraživanje najinovativnijih …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *