Razvojna banka nije prošla

Dodajte komentar

Skupštinski Odbor za ekonomiju nije podržao prijedlog zakona o formiranju crnogorske razvojne banke, niti rezolucije o uspostavljanju održivog i modernog saobraćajnog sistema, o načinu valorizacije elektroenergetskog potencijala i o reindustrijalizaciji Crne Gore, koje je početkom februara predložio DF.

Jedino je Mićo Orlandić (SD) bio uzdržan prilikom izjašnjavanja o razvojnoj banci, objasnivši da se njegova partija zalaže za njeno formiranje, mada se njihov koncept razlikuje od DFovog.

Formiranje razvojne banke bi donijelo brži ekonomski razvoj i niže kamate rekao je Orlandić, koji smatra da Vlada, tvrdeći da je IRF bolji od razvojne banke, nije dovoljno sagledala sve aspekte eventualnog formiranja te banke.

Branko Čavor (DPS) smatra da pitanja na koja je ukazao DF nije moguće riješiti samo predloženim razolucijama i dodao da su svi prijedlozi DF-a praktično prisutni u analizama Vlade.

Rad IRF-a je unaprijeđen i zato podržavam ocjenu Vlade da je to bolje rješenje od razvojne banke – kazao je Čavor.

Predsjednik Odbora Predrag Sekulić (DPS) je saopštio da će se o ovim temama razgovarati i narednih godina, podsjetio da je IRF za deset godina investirao 530 miliona eura i ocijenio da je teško napraviti koncept državne banke ovako kako je postavljeno. Braneći prijedloge DF-a, poslanik Branko Radulović je kazao da su oni put za izlazak iz siromaštva i ubrzani ekonomski razvoj.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *