Projekti zbog kojih će se država zadužiti ove godine

1 komentar

Vlada Crne Gore objavila je spisak projekata koji će se finansirati ove godine iz zajma od međunarodnih finansijskih institucija. Država je je planirala ove godine da gradi novi zatvor u bijelom Polju, da rekosntruiše magistralne puteve, da unaprijedi poresku administraciju…Vlada je najavila da se može zadužiti do pola milijarde eura kako bi skuplje kredite i obveznice zamijenila jeftinijim.

„Crna Gora zadužuje se kod: Banke za razvoj Savjeta Evrope (CEB), za potrebe Ministarstva pravde, za izgradnju kapitalnog objekta – Zatvor u Bijelom Polju, u iznosu do 15.000.000 eura; Evropske investicione banke (EIB), za projekte rekonstrukcije magistralnih puteva u Crnoj Gori, u iznosu do 40.000.000 eura; Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD), za projekat „Energetska efikasnost“ – MEEP 2, u iznosu do 6.000.000 eura; Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD), za projekat jačanja institucija i poljoprivrede Crne Gore 2 – MIDAS 2, u iznosu do 30.000.000 eura; Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD), za projekat „Unapređenje poreske administracije“, u iznosu do 14.000.000 eura; Njemačke banke za razvoj (KfW), za Projekat „Vodosnabdijevanje i odvođenje otpadnih voda na crnogorskom primorju, faza V, komponenta 2“, postaće efektivan iznos, u visini do 8.800.000 eura; Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), za projekat rekonstrukcije magistralnih puteva u Crnoj Gori, postaće efektivan iznos, u visini do 10.000.000 eura; Agencije za razvoj izvoza Kanade (Export Development Canada-EDC), za potrebe Ministarstva odbrane, za potrebe nabavke tri helikoptera, u ukupnom iznosu do 30.000.000 eura. Država se zadužuje za potrebe: javnih zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori, za kupovinu medicinske opreme, u iznosu do 5.000.000 eura sa PDV-om, koji će se realizovati kroz kreditni ili lizing aranžman u trajanju od najmanje pet godina“, piše u vladinoj Odluci o zaduživanju.

Država se u 2018. godini, kako piše u Odluci, za potrebe obezbjeđivanja nedostajućih sredstava za finansiranje budžeta Crne Gore (u daljem tekstu: budžeta), otplate duga i stvaranje rezerve, može zadužiti za iznos do 440.000.000 eura, od čega: – za finansiranje budžeta, otplatu duga i stvaranje rezerve, u iznosu do 250.000.000 eura, i – za potrebe izgradnje autoputa „Bar–Boljare“, u iznosu do 190.000.000 eura.  Država može, u 2018. godini, obezbijediti sredstva kroz aranžman sa finansijskim institucijama, u iznosu do 250.000.000 eura, uz garanciju od strane Svjetske banke (policy Based Guarantee–PBG), ili drugom finansijskom institucijom, zatim kroz emisiju obveznica na domaćem ili međunarodnom tržištu, zaključenjem kreditnih aranžmana ili izdavanjem državnih zapisa. Bez obzira na ograničenje.

„Država se u 2018. godini može zadužiti i za potrebe refinansiranja i/ili otkupa državnog duga, troškove refinansiranja/otkupa i stvaranja rezerve maksimalno do iznosa od 500.000.000,00 eura, a što može biti obezbijeđeno kroz aranžman sa međunarodnim finansijskim institucijama, zatim kroz emisiju obveznica na domaćem ili međunarodnom tržištu, zaključenjem kreditnih aranžmana ili izdavanjem državnih zapisa. Sredstva iz stava 3 alineja 2 ovog člana, za finansiranje projekta izgradnje autoputa „Bar–Boljare“, biće obezbijeđena kroz aranžmane sa Kineskom Exim bankom ili drugom finansijskom institucijom, kroz emisiju obveznica na domaćem ili međunarodnom tržištu, zaključenjem bilateralnih aranžmana ili izdavanjem državnih zapisa do visine neophodne za implementaciju navedenog projekta. Država može u 2018. godini, radi zaštite od rizika kursnih i kamatnih promjena, zaključiti svop ugovore i ugovore o kupovini derivata“, zaključuje se u Odluci.

Izvor: Portal Analitika

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *