Hrvatska ponovo građanima otpisuje dugove

Dodajte komentar
Zagreb

Kako saznaje Nova TV, ponovno se razmišlja o oprostu dijela dugova građana, odnosno da u Vladi Hrvatske užurbano rade na vatrogasnim mjerama za spas blokiranih koje priprema ministar pravosuđa. Razmišlja se o djelimičnom oprostu i reprogramu dugova, posebno građana, koji su u blokadi zbog manjih iznosa.

Čelnik HNS-a kaže kako treba pomoći jer je u pitanju velik društveni problem. Na pitanje je li jedna od mjera ponovni oprost dugova, Ivan Vrdoljak odgovara: „Djelimični, za neke strukture, u posebnom roku, pustimo to ministru. Zašto ne nekima pomoći.“

HDZ je u izbornom programu obećao otpis dugova prema državi, lokalnim jedinicama i komunalnim poduzećima. I to u visini prosječne plate. Otpis je najavljivao i ministar finansija Zdravko Marić. „Oko kod tih manjih iznosa govorimo o manjoj participaciji države. To su mahom obveze i dugovi prema telekom kompanijama, prema kartičarima i bankama“, kaže Marić.

Telekome i banke Vlada ne može prisiliti na otpis potraživanja, ali razmišljaju o poreskim oslobođenjima. „Predlažemo da se uvede povoljniji i jednostavniji poreski tretman za povjerioce, kako bi se stimulirao nastavak restrukturiranja duga, ali da se primarno pomogne dužnicima, koji po socijalnim kriterijumimane mogu vraćati dugove“, poručuju iz Hrvatske udruge banaka.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *