Automobilska guma koja proizvodi kiseonik (video)

1 komentar

Goodyear je razvio futurističku automobilsku gumu Oxygene sa živom mahovinom koja raste na bočnom zidu pneumatika

Očekuje se da će do 2050. godine više od dvije trećine svetske populacije živjeti u gradovima, pa će i potrebe za saobraćajnim mrežama u urbanim sredinama značajno porasti.

Goodyear je novim konceptualnim pneumatikom Oxygene predstavio jedno od mogućih rješenja za poboljšanje kvaliteta vazduha u gradovima. Inovativni koncept automobilske gume prezentovan je na aktuelnom međunarodnom sajmu automobila u Ženevi. Odlikuje ga jedinstvena struktura sa živom mahovinom koja raste na bočnom zidu pneumatika.

Sa druge strane, otvorena struktura i „pametan“ dezen gazećeg sloja pneumatika apsorbuju vlagu i vodu sa površine puta za potrebe rasta mahovine, koja zatim fotosintezom u vazduh oslobađa kiseonik.

 

Pomoću jedinstvenog gazećeg sloja Oxygene apsorbuje vlagu sa puta, koristi ugljen-dioksid (CO2) iz vazduha i tako “hrani” mahovinu na svom bočnom zidu. Mahovina zatim fotosintezom oslobađa kiseonik.

U gradu velikom kao šire područje Pariza, sa približno 2,5 miliona vozila, to bi godišnje značilo skoro 3.000 tona stvorenog kiseonika i više od 4.000 tona apsorbovanog ugljen-dioksida.

 

Pogledajte video:

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *