MMF predlaže smanjenje poreza i doprinosa na zarade

Dodajte komentar

Crna Gora ove godine treba da se usmjeri na dalju reformu poreske politike, posebno u dijelu smanjenja poreskog opterećenja rada, ocijenio je šef misije MMF-a za Crnu Goru Martin Petri.

On je juče imao sastanak sa premijerom Duškom Markovićem i ministrom finansija Darkom Radunovićem. MMF smatra da je vlada već prepoznala da treba raditi reformu penzijskog sitema, javne uprave, kao i podršku jačanja fiskalne odgovornosti opština.

Iz Vlade je saopšteno da je Petri pozdravio jačanje stabilnosti javnih finansija, istakavši da je to prepoznato i na finansijskim tržištima, kao i namjeru Vlade da nastavi da sprovodi strukturne reforme.
Delegacija MMF-a je istakla i značaj uloge države u ekonomiji, a i nastavka reformi u finansijskom sektoru, naročito bankarskom, u pravcu njegove dalje konsolidacije, kao i reforme na tržištu rada, na način da novi zakon o radu bude tako koncipiran da doprinese povećanju zaposlenosti, saopšteno je iz Vlade.

Marković se zahvalio MMF-u na snažnoj podršci Vladi u spovođenju mjera fiskalne konsolidacije u tadašnjem veoma nepovoljnom političkom ambijentu. Obećao je nastavak trenda fiskalne stabilnosti, kao i da je u prva dva mjeseca prihod centralnog budžeta veći za 26,1 milion eura u odnosu na isti period prošle godine. Premijer je istakao da je važno što je Svjetska banka ocijenila kredibilnom ekonomsku politiku Vlade odobrivši Crnoj Gori garanciju u iznosu od 80 miliona eura kojima je moguće obezbijediti refinansiranje dijela javnog duga do 250 miliona eura po povoljnim uslovima.

Ministar finansija Darko Radunović sastao se juče sa analitičarima kreditne rejting agencije Standard & Poor's, na čelu sa direktorom za Crnu Goru Maksimom Ribnikovim. Povod posjete odnosio se na prikupljanje podataka o aktuelnoj ekonomskoj situaciji u Crnoj Gori na osnovu kojih će ta agencija vršiti dalja procjena rejtinga države.

(Vijesti)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *