Berze oštro pale pod pritiskom trgovinskih napetosti

Dodajte komentar

Na evropskim berzama u petak ujutro cijene dionica oštro su pale, prateći gubitke na Wall Streetu i azijskim tržištima, jer se ulagači plaše trgovinskih ratova nakon što je američki predsjednik Donald Trump najavio carine na uvoz čelika i aluminija u SAD.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 10,00 sati u minusu 0,7 posto, pa je od početka nedjelje na gubitku više od 2 posto.

Pritom je Londonski FTSE indeks bio na gubitku 0,50 posto, na 7.140 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,55 posto, na 11.999 bodova, a pariški CAC 1,15 posto, na 5.201 bod.

Oštar pad tih indeksa posljedica je jučerašnje najave Donalda Trumpa da će od iduće nedjelje SAD uvesti carine na uvoz čelika od 25, a aluminija od 10 posto, što je izazvalo strahovanja ulagača od rasta inflacije i trgovinskih ratova.

Jutros su na evropskim berzama oštro pale, oko 2 posto, cijene dionica proizvođača čelika, kao što su ArcelorMittal, Salzgitter i Norsk Hydro.

Pod pritiskom je i automobilski sektor jer bi mu zbog carina mogli porasti troškovi nabavke sirovina. Tako je među najvećim gubitnicama dionica Fiat Chryslera, koja je pojeftinila 3,7 posto.

I na azijskim berzama cijene dionica jutros su pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9,45 sati bio u minusu 0,9 posto, oslabivši četvrti dan zaredom.

Na Tokijskoj je berzi, pak, Nikkei indeks potonuo 2,5 posto, na 21.181 bod. U cijeloj ovoj nedjelji izgubio je 3,2 posto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *