Zavod za zapošljavanje i EK: Tržište učiniti fleksibilnijim

Dodajte komentar

Crnogorsko tržište rada trebalo bi učiniti još fleksibilnijim, a neophodno je raditi na aktivaciji, socijalnim i uslugama medijacije, ocijenjeno je na sastanku predstavnika Zavoda za zapošljavanje i Evropske komisije (EK).

Iz ZZZ su saopštili da su savjeti predstavnika EK bili usmjereni na polje obrazovanja, tržišta rada i socijalnu inkluziju, sa fokusom na aktivaciju tržišta rada.

Direktor ZZZ, Suljo Mustafić, kazao je da su u fokusu te institucije svi građani koji se nalaze na njenoj evidenciji.

“Pokušavamo da stvorimo sliku u javnosti da ZZZ posreduje u zapošljavanju, ali ne i da zapošljava. Sprovodimo politike koje kreira Ministarstvo rada i socijalnog staranja i jedna smo od najprisutnijih državnih institucija u zemlji, jer imamo kancelarije u svim opštinama”, rekao je Mustafić.

On je dodao da ZZZ radi transparentno i da je na usluzi svim građanima.

Mustafić je podsjetio na ogroman disbalans nezaposlenosti na sjeveru i u centralnom i južnom dijelu države i naveo da su aktivnosti ZZZ, slijedeći politiku Vlade, usmjerene na sjever i manj razvijene opštine.

On smatra da su to posljedice dugog perioda tranzicije privrede i hiperprodukcije visokoobrazovanih mladih ljudi za zanimanja koja tržište ne traži.

Predstavnike EK zanimali su detalji u vezi sa novinama u zakonu o posredovanju.

ZZZ, kako je saopšteno, ima velika očekivanja od predloženih zakonskih rješenja, a novim propisom će usluge i posredovanje biti odvojeni od mjera aktivne politike zapošljavanja.

“Očekuje se potpuno obrnut proces u kojem će ZZZ svoje programe, po odlukama Upravnog odbora, uklapati prema nezaposlenima, a ne, kako je to do sada bilo, da partneri konkurišu svojim programima”, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je ocijenjeno da je neophodan iscrpniji rad na evaluaciji programa po dubini, te da je budućnost ZZZ u boljoj povezanosti i čvršćoj saradnji sa centrima socijalni rad.

(AntenaM)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *