Jürgen Resch, čovjek koji je pobijedio njemačke auto divove

Dodajte komentar

Bitkom za zabranu saobraćaja vozilima s dizel motorima u centrima njemačkih gradova, šef udruženja Njemačka pomoć okolini (DUH) Jürgen Resch, napravio je pravi podvig: protiv sebe je ujedinio moćne proizvođače automobila i veliku većinu političke elite, piše agencija France presse.

“To je jedan običan građanin, bez mandata, ali imao je snage da izazove najveće kompanije u državi”, pisao je još prošle godine dnevni list Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Misionar za jedne, gnjavator za druge, taj borbeni 57- godišnji aktivista mudro izgleda – sijeda kosa, jasan pogled, kravata i moderne naočare, a u medijima je prisutan kao i u sudnici, gdje je poveo bitku za čišći vazduh.

Savezni upravni sud u Leipzigu u utorak je načelno gradovima dopustio uvođenje zabrane saobraćaja vozilima s dizel motorima u svrhu smanjenja štetnih čestica i plinova u centrima njemačkih gradova, zaključivši kako nema pravnih prepreka za zabranu dizelaša, ali da je gradovi moraju uvesti postupno te da moraju postojati i izuzeci npr. za male poduzetnike.

“To je slučaj koji bi mogao promijeniti zemlju, njenu mobilnost i industriju”, zaključuje Suddeutsche Zeitung.

Resch poručuje da “nije neprijatelj dizela već prijatelj čistog vazduha”, osudivši upotrebu “kriminalne energije” od strane automobilskih giganata i popustljivost “teledirigovane” politike.

Jurgen Resch je rođeni aktivista kojeg je ščepao ekološki militarizam tinejdžera do te mjere da nikada nije završio studije javne uprave. Na čelu DUH-a nalazi se već 30 godina. Taj južnjak, koji se skrasio na desnoj obali Bodenskog jezera na raskršću Njemačke, Austrije i Švajcarske, veliki je ljubitelj životinja, posebno ptica.

Svoju prvu pobjedu odnio je početkom 80-ih zabranom Endrina, snažnog insekticida protiv voluharica koji se pokazao pogubnim i za brojne ptičje vrste.

No, tek je s otkrićem skandala u jesen 2015., kada je Američka agencija za zaštitu okoline (EPA) utvrdila da su Volkswagen i Audi sofisticiranim metodama varali prilikom ekološkog testiranja skoro 500.000 novih vozila, Jurgen Resch postao poznat.

Njegovi kritičari ga optužuju za nezainteresovanost za posljedice zabrane dizela, kako za korisnike tako i za radnike njemačke autoindustrije. Iz tih krugova stižu teške riječi kojima se naziva “lažnim Robin Hoodom, bez ikakvog zazora i makjavelistički nastrojenog”.

No, tu su i optužbe u pogledu finansiranja njegove udruge. S 80 stalno zaposlenih i godišnjim budžetom od osam miliona eura, DUH jednu trećinu prihoda povlači iz sudskih postupaka povezanih sa “zaštitom potrošača”, pretvarajući svoj pravni aktivizam u ekonomski model.

Udruga takođe prima donacije od ostalih kompanija pa tako japanska Toyota, veliki konkurent Volkswagena, unazad 20 godina DUH-u godišnje isplaćuje desetine hiljada eura.

Seebiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *