Evropske berze: Ulagači optimistični na početku nedjelje

Na evropskim berzama u ponedjeljak ujutro cijene dionica su porasle, kao i na azijskim tržištima, što se zahvaljuje padu prinosa na obveznice i rastu Wall Streeta krajem prošle nedjelje.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,30 sati u plusu 0,7 posto. Pritom je Londonski FTSE indeks bio na dobitku 0,55 posto, na 7.283 boda, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,80 posto, na 12.584 boda, a pariški CAC 0,50 posto, na 5.346 bodova.

Ulagače je ohrabrio rast svih najvažnijih indeksa na Wall Streetu u petak za više od 1 posto, nakon poruke američke centralne banke da očekuje stabilan rast ekonomije i da na horizontu ne vidi veće rizike koji bi mogli ugroziti planirani tempo povećanja kamata. Lani je Fed u tri navrata povećao ključne kamate za po 0,25 postotnih bodova, a ove se godine očekuje daljnje povećanje kamata u tri, a možda i četiri navrata, počevši od aprila.

 

Cijena barela na američkom tržištu ojačala je jutros 25 centi, na 63,80 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 15 centi, na 67,45 dolara.

I na azijskim su berzama cijene dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9,45 sati bio u plusu 0,6 posto.

Na Tokijskoj je berzi, pak, Nikkei indeks ojačao 1,2 posto, na 22.153 boda.

Check Also

Societe Generale Montenegro zapošljava: Blagajnik ekspoziture Kotor, Tivat, Herceg Novi

P R I D R U Ž I   S E   T I M U   N …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *