Šta je Facebook Dark post i kako ti može pomoći u poslu?

Dodajte komentar

Facebook Dark post je u suštini neobjavljeni post. On se neće pojaviti na tvojoj stranici, već on zapravo predstavlja post, koji je prikazan samo publici koju sam/a izabereš. On je jedan od načina Facebook advertajzinga, koji je usmjeren direktno na feed korisnika.

Jedan ovakav post možeš kreirati uz pomoć Facebook Power Editora, koji je dostupan svakom od nas. Suština je u kreiranju posta, koji na neki način donosi informacionu vrijednost izabranoj ciljnoj grupi, a zatim izbor ciljne grupe koja treba da vidi taj post, i na kraju plaćanje Facebook-u da taj post bude prikazan.

Za razliku od Instagrama, organski domet Facebook-a je izuzetno nizak, i više nije toliko efikasno postovati sadržaj za publiku ili zajednicu (što ne znači da to ne treba da radiš), već je najbolji način upravo korišćenje plaćenog sistema advertajzinga.

-Facebook Dark Post izgleda kao i običan post, samo je plaćen, i prikazan određenoj publici.-

Zašto Facebook Dark Post?

Svi smo u potpunosti svjesni, da gdje god krenemo, neko pokušava nešto da nam proda, ili da nam dostavi neku marketing poruku. Ista je situacija i na internetu, i svim društvenim mrežama.

Facebook je našao način da reklame približi korisnicima platforme na taj način što će učiniti da izgledaju manje kao reklame, a više kao sam post koji nosi neku vrijednost. Zapamti, svi mi se takmičimo za oko 5 sekundi pažnje korisnika, koliko mu treba da odluči da li će pogledati naš video, sliku, ili kliknuti na link koji smo postavili.

Dark Posts ti daju šansu da uđeš u feed korisnika, doneseš mu na neki način informacionu vrijednost, i on sam može da ostvaruje interakciju sa tim postom, bilo da je to preusmjeravanje na tvoj sajt, ili lajk i praćenje stranice. Osim mjesta njegovog plasmana, možda i najveća prednost ovog alata je upravo to što izgleda kao običan post, i omogućava interakcije. Ukoliko na pravi način prikažeš pravoj osobi, sadržaj koji je za nju bitan, postoji vrlo realna šansa da će post ostvariti određene konverzije.

Ako razmisliš pažljivo o tome kako neko konzumira sadržaj na Facebook-u ili bilo kojoj društvenoj mreži, primijetičeš da se vrlo malo pažnje obraća na sadržaj koji u tom trenutku djeluje neinteresantno, i bilo koja osoba koja lista svoj feed, neće zastati sem ako njihova pažnja nije privučena nečim što im na neki način pruža vrijednost. Upravo od te vrijednosti zavisi da li će post dobiti interakciju, konverziju, da li će osoba posjetiti tvoju stranicu, ili šta god želiš da postigneš postom.

Nadam se da je ovo kratko izlaganje dalo mali uvid u jedan od najefikasnijih marketing alata, i da će ti pomoći da unaprijediš i razviješ svoj biznis.

Izvor: UMPCG.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *