Naslovne strane dnevnih novina za 23. februar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Ne dajte dozvole za mHE Bukovica

Elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu izgradnje I mini hidroelektrana “Bukovica 1 i Bukovica 2 planiranih na rijeci Bukovici u opštini Šavnik ima brojne nedo stake i Agencija za životnu sredinu taj dokument, koji je preduslov za dobijanje dozvole za gradnju, treba da odbaci kao neprihvatljiv.

Za dva izgubljena spora 17.460 eura

Vlada je juče odlučila da isplati obeštećenja na osnovu dva izgubljena spora pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu iz budžetske rezerve. Obeštećenje u slučaju “Ranđelović i ostali, odnosi se na Begija Gašija, čiji su brat i snaha nestali sa broda Mis Pat 1999. godine, kome će biti isplaćeno 12.500 eura. Sud je presudio da su vlasti Crne Gore propustile da sprovedu brzu i efikasnu istragu povodom smrti ili nestanka članova familije podnosioca tužbe.

Bitka sa državom traje 14 godina

U barskoj Komisiji za povraćaj i obeštećenje održana je usmena rasprava o imovini Lala Zubera, jednog od najvećih i najbogatijih crnogorskih veleposjednika prije drugog svjetskog rata, čime su njegovi nasljednici ušli u 14. godinu borbe za povrat imovine koju je država oduzela nakon 1946. godine.

Dnevne novine

STRUJA NEĆE POSKUPJETI ZBOG VJETROELEKTRANA

Aneksom ugovora između investitora i Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) o otkupu dijela infrastrukture vjetroelektrane na Krnovu, biće eliminisan trošak ove investicije na teret krajnjih korisnika električne energije, navodi se u odluci koju je Vlada usvojila na jučerašnjoj sjednici.

Nova aukcija zapisa u utorak

Treća ovogodišnja aukcija državnih zapisa, vrijednih 32,5 miliona eura, sa rokom dospjeća od 182 dana održaće se u utorak, saopšteno je iz Centralne banke. Ponude se, kako su precizirali, mogu dostavljati do utorka u 12 sati. Rok dospjeća zapisa je 182 dana, tačnije 29. avgust.

Poboljšana finansijska stabilnost

Šef Misije MMF-a za Crnu Goru Martin Petri pohvalio je snažno unapređivanje regulatornog okvira finansijskog sistema i pozitivno ocijenio preuzimanje kontrole pružalaca finansijskih usluga Centralne banke (CBCG). On je to istakao u jučerašnjem razgovoru sa guvernerom CBCG Radojem Žugićem, u okviru boravka misija MMF-a u Crnoj Gori radi redovnih godišnjih konsultacija.

Dan

Bez komentara na Anine prozivke

Ročište u sporu između OMP inženjeringa i “Plantaža oko fabrike briketa ponovo je odloženo, iako su se Juče kao svjedoci pojavili Oleg Obradović i Miodrag Ivanović. Njih dvojica su vlasnici OMP-a. Ročište je odloženo jer je sudija Blažo Jovanić imao druge unaprijed preuzete obaveze i zato što vještak još nije uradio nalaz.

Restrukturiraju kompaniju

Akcionari Luke Bar trebalo bi da na vanrednoj skupštini akcionara 23. marta razmatraju odluku o pokretanju procesa restrukturiranja kompanije. U pozivu za skupštinu nije detaljnije obrazloženo o čemu se radi, a “Dan nije uspio da sazna o kakvom restrukturiranju je riječ i da li sve to ima veze sa privatizacijom tog preduzeća.

Pohvale od MMF-a

Crna Gora je snažno unaprijedila regulatorni okvir u segmentu finansijskog sistema, saopcggio je šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za Crnu Goru Martin Petri. On je na sastanku sa guvernerom CBCG Radojem ŽugiPem pohvalio postignute rezultate na planu unapređenja fiskalne i finansijske stabilnosti. Kako je saopšteno iz CBCG, Petri je kazao da podržava aktivnosti vrhovne monetarne institucije usmjerene na održavanje stabilnosti fiskalnog sistema, što je uz rezultate fiskalne konsolidacije dalo doprinos jačanju ekonomije.

Pobjeda

Do nedjelje let iz Beograda 99 eura

Montenegro erlajnz predstaviće ponudu na Međunarodnom sajmu turizma IFT 2018, koji je juče počeo u Beogradu i traje do nedjelje, saopšteno je iz kompanije. MA je za putnike iz Srbije pripremio posebnu sajamsku ponudu koja se odnosi na putovanja započeta u Beogradu. Za vrijeme trajanja sajma cijena karte iz Beograda do Podgorice ili Tivta iznosiće 99 eura sa svim pripadajućim taksama. Karte je moguće kupiti na sajmu, u poslovnici MA u Beogradu, kao i na beogradskom aerodromu.

Mjesečna inflacija jedan odsto

Mjesečna inflacija u januaru, mjerena indeksom potrošačkih cijena iznosilaje jedan odsto, pokazuju podaci Monstata. Potrošačke cijene u januaru su u odnosu na isti mjesec prošle godine bile u prosjeku više za 2,6 odsto tri odsto navodi se u saopštenju.

Hoće da grade zgradu sa 28 stanova

Podgorička kompanija Knjaz namjerava da gradi stambeni objekat u Tivtu sa 28 stambenihjedi nica, u okviru Detaljnog urbanističkog plana Zupa Če šljar na urbanističkoj parceli broj 173. Idejno rješenje objekta uradilaje nikšićka kompanija Art.erija studio.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *