Naslovne strane dnevnih novina za 22. februar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Buduće penzionere čekaju mizerne penzije

Težak život građana, pripadnika najstarije populacije sve je vidljiviji, a novi penzioneri u Crnoj Gori stiču penzije u sve manjem iznosu, zbog propasti bivših preduzeća i godina provedenih na Birou rada, što zbog neodgovornosti bivšeg poslodavca koji im nijesu blagovremeno ili u punom iznosu uplaćivali doprinose za penziono osiguranje. Čini se, ipak, da će život tek budućih penzionera biti teži.

Prijete prinudnom naplatom Budvi i fekalijama u moru

Kompanija WTE Wasser tehnik iz Esena, vlasništo austrijskog koncerna EVN, uputila je posljednje upozorenje Opštini Budva da do 30. aprila izmire dug od 19 miliona eura, koliko iznose zaostale obaveze lokalne uprave na ime ugovora o izgradnji postrojenja za tretman otpadnih voda, ili će raskinuti ugovor i aktivirati državne garancije od 29,3 miliona eura.

Evropa traži veću bezbjednost u željezničkom prevozu

Buduća Direkcija biće regulator željezničkog prevoza i biće odgovorna za bezbjednost saobraćaja Evropska unija (EU) dala je Vladi preporuku da Direkcija za željeznicu bude samostalni organ koje će biti dodijeljeni regulatomi i poslovi bezbjednosti željezničkog saobraćaja.

Dnevne novine

Upornost u primjeni mjera osigurava održivost duga

Namjera Vlade je da i u narednim godinama nastavi dosljednu primjenu fiskalne strategije, pa će budući napori Ministarstva finansija biti usmjereni ka nastavku reformi sistema javnih finansija i kreiranje dugoročno održivih i efikasnih politika, saopštio je resorni ministar Darko Radunović.

Stvorena osnova za održivi i profitabilni rast

Centralna banka (CBCG) i dalje će unapređivati komunikaciju i saradnju sa Addiko bankom, u cilju jačanja sigurnosti i stabilnosti finansijskog sistema Crne Gore, kao i intenziviranja podrške privredi, a time i dinamiziranja ekonomskog rasta, kazao je guverner Radoje Žugić.

Obaveze vektre Jakić umanjene za 2,56 miliona

Nepravilnim obračunom koncesione naknade kompaniji Vektri Jakić, biznismena Dragana Brkovića, Uprava za šume je od 2007. do 2015. godine neosnovano umanjila javni prihod za 2,56 miliona eura, navodi se u izvještaju Državne revizorske institucije (DRI) o efikasnosti obračuna i naplate prihoda od korišćenja šuma.

Dan

Državna preduzeća duguju 29 miliona za doprinose

Stotinu firmi koje su na crnoj listi Poreske uprave (PU) za doprinose na plate duguju 68 miliona eura, od čega se na državne firme odnosi oko 29 miliona eura. Ovoliki dug, kako se može vidjeti sa crne liste, ima sedam državnih preduzeća. Ukoliko bi se lista proširila na preduzeća u kojima je država značajniji akcionar, ali ne i većinski, onda bi se ova cifra povećala za preko deset miliona eura.

Smanjiti kamate, povećati proizvodnju

Ključni koraci u vraćanju ekonomskog suvereniteta države su suzbijanje “bahaćenja bankarskog sektora i okretanje radu i proizvodnji, smatraju u organizaciji Konkretno, odgovorno, dostojanstveno (KOD). Oni su naveli da je ta formula zajednička za Island i Mađarsku, dok je kod Crne Gore potpuno druga priča.

Cigarete skuplje 13,6 odsto

Mjesečna inflacija u januaru, mjerena indeksom potrošačkih cijena iznosila je jedan procenat, dok su potrošačke cijene u odnosu na isti mjesec prethodne godine bile u prosjeku više za 2,6 odsto, saopštili su iz Monstata. Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena cigareta, električne energiJe, goriva i maziva motornih vozila, prevoza putnika drumom, telefonskih i telefaks usluga, mineralne vode, bezalkoholnih pića, sokova od voća i povrća, usluga ishrane u ugostiteljstvu i žestokih alkoholnih pića.

Pobjeda

Blokadu računa naplaćuju 15, a opomenu tri eura

Banke građanima naplaćuju na desetine stavki pod nazivom tarife za fizička lica, među kojima su i opomene koje im šalju za izmirenje neke obaveze. Cijena opomene se kreće od dva do tri eura, zavisno od banke.

Kvadrati poskupili deset odsto

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u četvrtom kvartalu prošle godine iznosila je 1.079 eura i veća je 10,7 odsto u odnosu na isti period 2016, pokazuju podaci Monstata. Prosječna cijena kvadrata stana u novogradnji u četvrtom kvartalu u Podgorici je iznosila 1.119, Baru 1.105, a Budvi 1.212 eura. Cijena kvadrata u Bijelom Polju, Herceg Novom, Kotoru, Plužinama, Rožajama, Tivtu i Ulcinju je 881 euro.

Za modernizaciju industrije 150 hiljada

Ministarstvo ekonomije, u saradnji sa Investiciono-razvojnim fondom, raspisalo je javni poziv za podršku za modernizaciju prerađivačke industrije, koji će biti otvoren do utroška raspoloživih 150.000 eura, odnosno do 15. decembra. Poziv, koji je raspisan juče, usmjeren je na prehrambenu i proizvodnju tekstila, drveta, farmaceutsku i metalnu industrija i ostale prerađivačke djelatnosti. Namijenjen je nabavci opreme kroz kreditni aranžman sa IRF-om.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *