Jeff Bezos platio 42 miliona dolara izgradnju sata koji će trajati 10.000 godina

Počela je izgradnja mehaničkog sata u koji je osnivač Amazona i američki multimilijarder Jeff Bezos uložio 42 miliona dolara. Stručnjaci predviđaju kako će ovaj sat na planini u Texasu trajati 10.000 godina.

Originalna ideja izgradnje sata s milenijumskim rokom trajanja dolazi od američkog izumitelja Dannyja Hillisa. On je 1995. godine predložio da se izgradi jedan ovakav sat kao simbol dugoročne budućnosti čovječanstva i planete Zemlje. Njegova ideja prerasla je u projekat Long Now fondacije u čijoj izradnji je i sam Hillis učestvovao.

Tim stručnjaka dosad je uspio izraditi nekoliko prototipa sata, ali sat čiju izgadnju je finansirao Bezos ustvari će biti prvi koji je funkcionalan. Iskusne sajdžije proteklih nekoliko godina izrađivali su dijelove sata, dok su građevinci bušili stijene u Texasu koje će čuvati sve komponente sata.

Bezos je danas objavio na Twitteru kako je instaliranje dijelova sata započelo na visini od 152 metra.

Zainteresirani posjetioci moći će vidjeti ovaj sat u Texasu kada bude izgrađen. Međutim, problem je što je najbliži aerodrom udaljen nekoliko sati vožnje, dok je staza do sata skoro neprohodna. Ukoliko milenijumski sat postane turistička atrakcija, Bezos bi se mogao spremati za nova ulaganja.

 

 

Check Also

Nakon 13 godina, Apple izgubio titulu najinovativnije kompanije

Prvi put u trinaest godina, od kada konsultantska kuća Boston Consulting Group sprovodi istraživanje najinovativnijih …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *