Novi Facebook Update i njegov uticaj na tvoj biznis

Dodajte komentar

Marketing na društvenim mrežama je jedna izuzetno interaktivna i promjenljiva sredina. Promjene se dešavaju svakodnevno u nišama, i jako često na samim platformama.

Facebook je kao najveća društvena platforma na svijetu napravio izuzetan uspjeh svojom orijentacijom prema korisnicima i kreiranjem proizvoda koji treba da dovede do što boljeg iskustva krajnjeg korisnika.

Sa ciljem da korisnicima pruži mogućnost da koriste Facebook-ovu primarnu namjenu, povezivanje sa porodicom i prijateljima, Zuck i njegov tim su objavili na početku ove godine novu promjenu algoritma platforme. Naime, novi algoritam će na drugačiji način filtrirati sadržaj koji se prikazuje korisnicima. Neće više u prvom planu biti kvalitet sadržaja i broj pozitivnih/negativnih interakcija na postu, već će se prioritizovati sadržaj od porodice i prijatelja. Takođe, prednost će imati i Facebook grupe.

Ovakva odluka Facebook-ovog tima uslovljena je činjenicom da su korisnici mreže svakodnevno bombardovani ogromnim količinama sadržaja koji može negativno  uticati na neke aspekte njihovog života, i samim tim se orijentacija premješta na jačanje veza među ljudima, a sa tim i na pozitivan uticaj na život korisnika i samu zajednicu.

Ovo ne znači da se sadržaj brendova, medija i kompanija neće prikazivati, već da će se prikazivati u manjim procentima. Onaj sadržaj koji na najbolji način pokušava da pospješi značajnije interakcije među prijateljima i porodicom, imaće prednost i biće prikazivan. Ovakav algoritam će izuzetno uticati na onaj sadržaj koji ne donosi vrijednost krajnjem korisniku, i na one subjekte koji koriste trikove i mamce kojima bi izmamili interakcije, i ovaj uticaj će se osjetiti preko pada interakcija i organskog dometa postova.

Takođe, oni korisnici koji imaju lojalne pratioce, mogu napraviti kampanju preko koje će navesti svoje pratioce da aktiviraju opciju „See First“ kako bi njihov sadržaj bio prikazan na News Feed-u.

Kako će to uticati na tvoj biznis?

Niko ne može sa preciznošću odrediti uticaj novog algoritma, dok u toku ove godine on ne bude u potpunosti implementiran. Uticaj na tvoj biznis će zavisiti od nekoliko faktora: lojalnost publike, kvalitet sadržaja, mogućnost da se prilagodiš promjenama koje ovaj update donosi.

Najbolji način da se izbjegne gubitak pažnje ciljne grupe je da se prije implementacije algoritma proba stvoriti lojalna publika, koja će kasnije aktivirati opciju uz pomoć koje će moći da vidi tvoje postove.

Još jedna moguća taktika je prilagođavanje sadržaja na taj način da on bude u skladu sa algoritmom, odnosno da omogućava povezivanje među ljudima, pruža vrijednost, i ostavlja prostor za interakcije.

Pošto je organski domet na Facebook-u već izuzetno nizak, samo postovanje sadržaja za ciljnu grupu nije dovoljno, i najbolji način content marketinga je plaćeni domet, to ostaje kao odlična strategija, posebno sa upotrebom Facebook Dark Posta. Plaćeni advertajzing neće biti promijenjen ovim algoritmom.

Pošto Facebook grupe dobijaju na značaju ovom promjenom, investicija vremena i rada za kreiranje grupe oko svoje stranice je dobra strategija. Na taj način se pospješuju interakcije ljudi i sama stranica služi kao sredstvo za povezivanje u okviru same ciljne grupe. Takođe, investiranje vremena u širenje postova u okviru drugih zajednica korisnika je odlična taktika za povećanje vidljivosti i izgradnje prisustva.

Izvor: UMPCG.ME

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *