Naslovne strane dnevnih novina za 21. februar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Švajcarci jeftiniji za 400 hiljada

Na tender Ministarstva održivog razvoja i Direkcije javnih radova (DRJ) za izgradnju žičare “Cmiljača” u opštini Bijelo Polje, stigle su tri ponude, koje su krajem prošle sedmice otvorene u DJR, saznaju “Vijesti” nezvanično. Procijenjena vrijednost izgradnje žičare je osam miliona eura, sa uračunatim PDV-om.

Telekom prepolovio profit, u upravi ipak očekuju stabilizaciju

Crnogorski telekom je prošle godine imao prihod od 85,3 miliona eura, dok je neto dobit 5,1 miliona eura, saopšteno je juče iz ove kompanije na osnovu godišnjeg finansijskog izvještaja.

Zašto je Vektra Jakić Vladina miljenica?

Dugovanje Vektre Jakić, po osnovu poreza, doprinosa i koncesionih naknada, prema podacima Poreske uprave iz oktobra 2017, iznosi 6.797.544 eura, a ta kompanija je kasnila i sa realizacijom ugovora i ostvarila nizak stepen realizacije ukupne ugovorene bruto drvne mase. Uprkos tome, Vlada je oslobodila Vektru Jakić plaćanja pojedinih naknada i odobrila reprogram duga.

Dnevne novine

Jedan stan u Podgorici košta kao dva u Nikšiću

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori prošle godine je iznosila 1.124 eura, najskuplji kvadrat prodavao se u Budvi za 1.283, a najjeftiniji u Nikšiću za 550 eura, pokazuju preliminarni podaci Monstata.

Cijene alkohola i duvana porasle za 13,6 odsto

Mjesečna inflacija u januaru iznosila je jedan odsto, dok su potrošačke cijene u odnosu na isti mjesec prethodne godine bile u prosjeku više za 2,6 odsto, navodi se u novim podacima Monstata. Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imao je rast cijena cigareta, električne energije, goriva, drumskog prevoza, telefonskih usluga, mineralne vode i bezalkoholnih i žestokih alkoholnih pića, povrća i usluga ishrane.

Morsko dobro odbilo mirno rješavanje spora

Pravne zastupnice Morskog dobra odbile su juče u Privrednom sudu mirno razrješenje spora sa Aerodromima Crne Gore, od kojih ovo javno preduzeće potražuje 2,59 miliona eura za korišćenje zemljišta u Opštini Tivat. Predmet spora je više parcela u tivatskom naselju Mrčevac, površine 545.323 kvadrata na kojima je smješten Aerodrom Tivat, a za čije korišćenje nije plaćena nadoknada u posljednje četiri godine.

Dan

Mogu na strano tržište

Crna Gora ima kvalitetne poljoprivredne proizvode za plasman na strano tržište, ali je, osim kvaliteta, potreban marketing i povezivanje sa velikim lancima, ocijenio je pomoćnik ministra ekonomije za multilateralnu i regionalnu trgovinsku saradnju i ekonomske odnose sa inostranstvom Goran Šćepanović.

Država oštećena za nekoliko miliona

Slučaj korišćenja Luke Budva treba da bude jedan od prioriteta interesovanja nadležnog Državnog tužilaštva, ocijenili su iz Demokratske Crne Gore i dodali da postoje brojni razlozi i argumenti koji upućuju na to da postoje osnovi sumnje da je protivpravno i štetno postupanje koje traje 16 godina motivisano korupcijom na visokom nivou. Oni su ukazali da su Vlada i JP Morsko dobro (JPMD) od 2002. godine nezakonitim i nedomaćinskim postupanjem, štiteći samo privilegovanu poziciju jednog te istog korisnika dijela morskog dobra u zahvatu Budva opštini i državi nanijeli višemilionsku štetu.

Neto dobit 5,1 milion

Neto dobit Crnogorskog telekoma u prošloj godini iznosila je 5,1 milion eura, dok su prihodi iznosili 85,3 miliona, što je manje u odnosu na 2016, ali u skladu sa očekivanjima, saopšteno je iz kompanije. Smanjenje prihoda je vezano za efekte regulacije maloprodajnih i veleprodajnih cijena, povećane konkurencije na tržištu fiksnog pristupa, ubrzane supstitucije fiksne telefonije i smanjenog obima dolaznog saobraćaja piše u saopštenju Telekoma.

Pobjeda

Crna Gora u sredini

Prema posljednjim zvaničnim statističkim podacima, najviše prosječne plate u regionu su u Sloveniji i Hrvatskoj, a najniže u Makedoniji i BiH. Krajem 2017. godine prosječna neto zarada u Sloveniji nominalno je porasla 3,1 odsto na 1.062 eura u odnosu na 2016. godinu. Slijedi Hrvatska u kojoj je prosječna plata porasla nominalno 6,6 odsto na godišnjem nivou na 835 eura. Potom slijede zemlje Zapadnog Balkana, gdje je najveća zarada od 512 eura u Crnoj Gori…

Pregovori o liberalizaciji izvoza sa Turskom

Naši poljoprivredni proizvodi zadovoljavaju sve kriterijume za plasman na strano tržište i upravo su oni, između ostalog, predmet pregovora sa Turskom oko dalje liberalizacije, kazao je direktor za multilateralnu i regionalnu trgovinsku saradnju i ekonomske odnose sa inostranstvom Goran Šćepanović RTCG-u.

Preporuke putokaz za bolje gazdovanje šumama

Iz Ministarstva poljoprivrede juče su saopštili da su ohrabreni izvještajem Državne revizorske institucije u kojem se konstatuje napredak u gazdovanju šumama i potvrdili da će se odgovorno odnijeti prema svim dobijenim preporukama.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *