Njemački sud u četvrtak drastično ruši cijenu polovnih dizelaša

Upravni sud u Leipzigu donijeće ove nedjelje odluku o mogućnosti zabrane saobraćaja vozilima s dizelskim motorima, koja bi mogla rezultirati zabranom saobraćaja za oko 15 miliona dizel automobila u većini njemačkih gradova.

U četvrtak se odlučuje o gradovima Stuttgart i Duesseldorf, u kojima udruženje Njemačka pomoć okolini (DUH) želi da postigne zabranu saobraćaja vozilima s dizelskim motorima koji su glavni uzročnici visoke koncentracije ugljen-dioksida u ovim gradovima, ali će se odluka primjenjivati i u ostalim pogođenim gradovima.

Lokalni sudovi su u oba slučaja djelimično presudili u korist DUH-a, ali gradovi pred Upravnim sudom žele da razjasne pravnu utemeljenost eventualne zabrane saobraćaja.

Pročitaj još: 300.000 polovnih dizelaša završiće na Balkanu

Ministar saobraćaja savezne pokrajine Baden-Wuerttemberg Winfried Hermann (Zeleni) je za agenciju AFP objasnio kako se radi o kompetencijama jer nije jasno na koji način jedna savezna pokrajina mora reagovati u slučaju prekomjernog zagađenja vazduha u gradovima.

„Nije jasno može li ona uvesti zabranu ili mora uvesti zabranu saobraćaja za dizel automobile“, objašnjava Hermann situaciju u kojoj ako sud odluči da gradovi mogu uvesti zabranu nije do kraja jasno što to znači za pokrajine.

Stručnjak za automobilsku industriju iz istraživačkog centra CAR Ferdinand Dudenhoeffer smatra da su zabrane saobraćaja za sve automobile s dizelskim motorom koji ne pripadaju zadnjoj generaciji neizbježne.

„Sve drugo bi značilo jasno kršenje temeljnog prava građana na zdrave životne uslove“, rekao je Dudenhoeffer.

Promatrači ocjenjuju da politika neće dopustiti zabranu saobraćaja jer bi to u velikoj mjeri pogodilo ne samo građane, nego i mnoge manje i srednje preduzetnike čiji vozni park se isključivo sastoji od vozila s dizelskim motorima.

U slučaju da sud u Leipzigu odobri zabrane moguć je i jači pritisak na automobilsku industriju za tehničkim promjenama na starijim „dizelašima“, što je industrija zbog ogromnih troškova dosad odbijala.

Na susretima političara i predstavnika automobilske industrije prošle godine je odlučeno da industrija preuzme troškove promjene softvera u pojedinim automobilima. Isto tako su planirane veće investicije u javni prijevoz. Organizacije za zaštitu prirodne sredine su vladi na čelu s Angelom Merkel dosad predbacivali da previše izlazi u susret predstavnicima automobilske industrije, jednom od najvećih poslodavaca u zemlji.

Kao jedno od rješenja za zagađen vazduh u njemačkim gradovima raspravlja se i o mogućnosti uvođenja besplatnog javnog prevoza, što su gradovi odbacili zbog visokih troškova.

Poslovni dnevnik

Check Also

Nakon 13 godina, Apple izgubio titulu najinovativnije kompanije

Prvi put u trinaest godina, od kada konsultantska kuća Boston Consulting Group sprovodi istraživanje najinovativnijih …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *