Evropa dobija najveću Inicijalnu javnu ponudu (IPO)

Dodajte komentar

Da li je sada vrijeme za kupovinu novih akcija? Jedna od najvećih kompanija u Evropi svakako se nada da jeste!

Njemački konglomerat Siemens (SIEGI) saopštio je u ponedeljak da planira prodati akcije u svojem sektoru zdravstvene zaštite – Siemens Healthineers – u prvoj polovini godine. Međutim, zadržaće većinski udio.

Neobično nazvana kompanija, koja spaja “zdravlje” i “inženjerstvo” – specijalizovana je za snimanje i dijagnostičku opremu koja se koristi u bolnicama. Očekuje se da će IPO na frankfurtskoj berzi vrednovati kompaniju između 40 i 50 milijardi dolara.

Kompanija ima preko 47.000 zaposlenih i godišnji prihod blizu 14 milijardi eura (17,4 milijardi dolara).

Martin Steinbach, partner i šef IPO usluga u kompaniji EY, rekao je da je “opštI IPO sentiment prilično dobar”, s obzirom na to da se svjetske berze oporavljaju od nestabilnosti.

“Ove vrste mega transakcija takođe predstavljaju signal za druge kandidate za IPO”, rekao je on i dodao da one “probijaju led”.

Daniel Cunliffe, analitičar kapitala u Liberumu, rekao je da će javna ponuda pružiti Healthineers-u više nezavisnosti i mogućnosti za potencijalne akvizicije.

“To je razlog zašto oni to rade, a ne izlazak iz zdravstvene zaštite”, rekao je. “U tom sektoru ima mnogo konsolidacije.”

Cunliffe je rekao da će IPO prikupiti oko 10 milijardi eura (12,4 milijardi dolara) ako Siemens proda udio  od 25%. To bi bila najveća Inicijalna javna ponuda u Njemačkoj još od Deutsche Telekom-a (DTEGI) 1996. godine, prema Dealogic-u.

Posljednji slučajevi kada je Evropa imala dogovore ove veličine bile su Rosneft-ova IPO 2006. godine u Londonu i Moskvi, a Glencore-ova (GLCNF) 2011., u Londonu i Hong Kongu.

Najveći IPO 2017. godine bio je italijanski proizvođač guma Pirelli, u vrijednosti od 2,8 milijardi dolara na italijanskoj berzi.

Ispred Healthineers-a kažu da su pozicionirani za dobar rast u narednim godinama, jer imaju koristi od starenja stanovništva, više poslovanja na tržištima u razvoju i porasta hroničnih bolesti.

Izvor: CNN, Prevod: Bankar.me

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *