Podgorica postaje centar kongresnog turizma

Dodajte komentar
Hotel Hilton

Podgorica je posjećena tokom cijele godine, a dominantni su biznis turisti, te se tako grad sve više profiliše kao centar poslovnih sastanaka, seminara, treninga, odnosno MICE destinacija. Stoga otvaraju se i novi hoteli visoke kategorije sa kongresnim sadržajima, a sve više su prisutni i svjetski poznati hotelski i ugostiteljski brendovi, pa glavni grad Crne Gore hotelskim kapacitetom može odgovoriti trenutnom stanju turističke tražnje. Ipak, da bi razvoj poslovnog turizma bio kompletan, potrebno je proširenje i unapređenje konferencijskih kapaciteta i izgradnja kongresnog centra za održavanje sajmova i drugih događaja.

KAPACITETI I POSJEĆENOST

Prema kategorizaciji ugostiteljskih objekata Ministarstva održivog razvoja i turizma za prošlu godinu, u glavnom gradu ukupno su registrovana 42 hotela sa 1.298 smještajnih jedinica i 2.610 ležaja. Od toga, Podgorica broji tri hotela sa pet zvjezdica, koji raspolažu sa 446 ležaja, osamnaest hotela ima četiri zvjezdice i oni nude 1.613 ležaja, dok tri zvjezdice ima 15 hotela sa 425 ležaja. Četiri su hotela sa dvije zvjezdice, kapaciteta 108 ležaja, dok su dva hotela u kategoriji jedne zvjezdice sa 18 ležaja. Prema podacima Monstata, broj turista koji su posjetili Podgoricu prošle godine iznosio je 140.347, što je za 44,05 odsto više dolazaka u odnosu na 2016. godinu, dok je broj noćenja bio 250.129, što je za 41,16 odsto više u odnosu na uporedni period. Pored turista iz zemalja regiona i Rusije, koji su tradicionalno najbrojniji i na nivou destinacije, u Podgoricu sve veći broj turista dolazi iz zapadnih, skandinavskih i zemalja Beneluksa,  ali i iz udaljenijih područja Izraela, Amerike, Kine i Australije.

Direktorica Turističke organizacije glavnog grada Tatjana Popović kazala je za Pobjedu da se Podgorica može pohvaliti raznovrsnom hotelskom ponudom koja u potpunosti ispunjava želje i potrebe i najzahtjevnijih turista.

“Hotelski smještajni kapaciteti više kategorije pokazali su se kao jedan od preduslova za kvalitetno produženje sezone, tako da sa 21 hotelom kategorije četiri i pet zvjezdica dodatno doprinosimo  produženju sezone na nivou destinacije”, kazala je Popović.

Sa druge strane, dodaje ona, glavni grad hotelskom ponudom može odgovoriti zahtjevima i drugih kategorija turista, onima koji ne traže luksuz. Prošle godine Podgorica je hotelskim smještajem uspjela da odgovori izazovima turističke sezone, čemu svjedoče podaci o posjećenosti.

“Broj turista koji su u decembru prošle godine posjetili glavni grad je 8.931, što je za 50,15 odsto više dolazaka u odnosu na isti period prethodne godine. Broj noćenja iznosio je 14.847, što je za 43,84 odsto više u odnosu na uporedni period. Da je sezona uspješna, pored zadovoljnih gostiju, govori i zadovoljstvo predstavnika turističke privrede našeg grada. Svi hotelijeri zabilježili su visoke procente popunjenosti kapaciteta, ne samo tokom trajanja ljetnje turističke sezone u Crnoj Gori, već podjednako tokom svih mjeseci”, ističe Popović. Glavni grad, poručuje ona, nastaviće da unapređuje razvoj turizma i ubuduće.

“U okviru ,,RiTouR“ projekta prekogranične saradnje CROBiH-MNE, koji se finansira iz IPA fondova EU, jedan radni paket odnosi se na izradu strategije razvoja turizma Podgorice kao glavnog grada, što će dati potpuno nove smjernice u razvoju ne samo glavnog grada, već i Crne Gore”, kazala je direktorica TO i dodaje da su ciljevi održivi turizam, očuvanje destinacije i zadovoljstvo lokalnog stanovništva, koje mora osjetiti dobrobit od turizma.

KOMPLEKS ,,VERDE“

Ponuda u kompleksu ,,Verde“ je raznovrsna i prilagođena različitim ciljnim grupama. Gostima ovog hotela na raspolaganju su prostrane smještajne jedinice različitih struktura, pansionski i “ala carte” restoran. Tu je i luksuzno opremljen velnes i spa centar sa poluolimpijskim bazenom, koji je otvoren i za vanjske goste, a funkcioniše po principu mjesečnih članarina. U ponudi su i kozmetičke usluge – masaže, manikir, pedikir, frizer, kao i kompletan program fizikalne terapije. Ove rekreativne sadržaje upotpunjava sportska dvorana “Verde”, kapaciteta 2.100 mjesta, namijenjena profesionalcima i rekreativcima, za košarku, odbojku i rukomet.

Dio ponude ovog kompleksa su kongresni kapaciteti hotela, koji omogućavaju organizaciju skupova za 250 osoba sa najsavremenijom tehničkom podrškom. Direktorica kompleksa “Verde” Milena Brajović kazala je da je u toku prošle godine ovaj hotel posjetilo oko 9.800 gostiju, koji su ostvarili 18.400 noćenja. Kako ističe, interesantno je to da je 40 odsto noćenja ostvareno upravo zahvaljujući sportskom segmentu. Kompleks sadrži 81 smještajnu jedinicu, među kojima razlikujemo standardne i superior sobe (dvokrevetne i trokrevetne), junior i studio apartmane, kao i luks apartman. Sve jedinice, ističe Brajović, karakteriše izuzetan komfor, ali i jednostavnost koja stvara ambijent za idealan odmor.  Za noćenje sa doručkom u ,,Verde“ kompleksu potrebno je izdvojiti od 60 eura u jednokrevetnoj sobi do 300 eura u apartmanu. Ukoliko dolazite u grupi, hotel nudi i popuste.

“Popusti se odobravaju za organizovane grupe, pri čemu prvenstveno mislim na sportske ekipe, biznis klijentelu, odnosno organizatore seminara i konferencija, ali i turističke grupe koje tranzitiraju kroz Podgoricu. Visina popusta zavisi od dužine boravka gostiju, kao i dodatnih usluga i sadržaja koje koriste”, kaže Brajović.

Ono što “Verde” čini unikatnim, ne samo u glavnom gradu, već i šire, jesu upravo sportsko-rekreativni sadržaji. U neposrednoj blizini grada, a dovoljno daleko od gužve i buke, gostima je organizovan savršen boravak. Bilo da je razlog njihovog boravka posao ili odmor, pod istim krovom će naći apsolutno sve sadržaje da zadovolje svoje potrebe – udoban i komforan smještaj, raznoliku gastro ponudu, vrhunski velnes i spa centar, profesionalnu sportsku dvoranu i multifunkcionalne konferencijske sale. Iako je kompleks ,,Verde“ relativno mlada firma, dosadašnji rezultati su više nego dobri. Stoga, dodaje Brajović, firma će nastaviti sa konstantnim unapređenjem nivoa kvaliteta aktuelne ponude.

“HILTON” – KVALITET I LUKSUZ

“Hilton“ je jedna od najveć ih i najbrže rastuć ih ugostiteljskih kompanija u svijetu sa više od 4.900 hotela koji obuhvataju preko 800.000 soba u 104 zemlje. Za skoro 100 godina od osnivanja, definisano je ugostiteljstvo i uspostavljen portfolio 14 svjetskih brendova između kojih su Hilton Resorts, Hampton by Hilton, Hilton Waldorf Astoria…

“Glavni grad i država su otvaranjem ovakvog hotela dobili mogućnost da se nađu na mapi mnogih gostiju koji kroz ime ,,Hilton“ prepoznaju – bezbjednost, kvalitet usluge i luksuz. Osim internih kanala, ,,Hilton“ ima mrežu koja „pokriva“ cijeli svijet. Predstavljanjem samog hotela svijetu, predstavljena je i Crna Gora kao destinacija”, kaže za Pobjedu direktorica prodaje hotela “Hilton” Jelena Burić. Hotel ,,Hilton“ je zvanično otvoren u septembru 2016. godine.

 “Možemo reći da se iz godine u godinu bilježi znatan rast broja gostiju. Najveći broj gostiju koji su boravili kod nas su uglavnom iz SAD-a, Izraela, Srbije, Velike Britanije, Turske kao i Kine. Interesantan je podatak da je za godinu dana kroz naš hotel prošao veliki broj gostiju iz gotovo svih zemalja svijeta – tačnije od ukupno 195 zemalja koliko imamo u svijetu po zvaničnoj statistici, naš hotel je ugostio ljude iz 135 zemalja”, ističe Burić.

Hotel raspolaže sa 180 smještajnih jedinica, od kojih je 127 gostinskih i deluks soba, 28 soba sa pristupom Executive salonu, 23 apartmana, jedan predsjednički apartman i dvije sobe za osobe sa invaliditetom. Cijene noćenja su od 90 do 1.075 eura. Na nivou brenda ima više vrsta popusta. Najznačajniji su sezonski popusti u kojima učestvuje svaki “Hilton” hotel u svijetu i ti popusti su limitirani na određen broj soba kao i vremenski period. Hotel ima toliko različitih i lijepih sadržaja, neizostavan je Doclea spa centar sa unutrašnjim bazenom, restoran koji nosi ime po starom hotelu sa predivnom baštom, atraktivna terasa, tu su i konferencijske sale urađene po posljednim standardima i svakako neizostavna kristalna dvorana, koja pruža mogućnost da se u gradu organizuju razni događaji poput Teletona, posjete potpredsjednika SAD Majka Pensa, raznih proslava, vjenčanja i slično.

 “Princip na kome se zasniva naše poslovanje je kreativnost. Novine su sastavni dio i na nivou brenda koji u okviru svog 100-godišnjeg iskustva osluškuje interesovanja gostiju i na taj način unapređuje uslugu na globalnom nivou. Sve te promjene u svakom sektoru hotela implementiramo kao brend standard”, ističe Burić.

Za 2018. godinu, poručuje ona, hotel je usmjeren na promociju Podgorice kao destinacije, time što u saradnji sa globalnim “Hiltonovim” prodajama pokušavamo da dovedemo nova, a i naša strateška tržišta.

“U pitanju su edukacione ture gdje se osim prezentovanja hotela pokazuje i sam grad, a i destinacija. Tu imamo i veliku podršku Turističke organizacije Podgorice, Nacionalne turističke organizacije kao i mnogih drugih”, zaključuje Burić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *