Crna Gora pored Srbije jedina od zemlja bivše SFRJ koje nemaju razvojnu banku

Dodajte komentar

Crna Gora je pored Srbije jedina od zemlja bivše SFRJ koje nemaju razvojnu banku. Makedonija, Hrvatska, Slovenija i Bosna i Hercegovina godinama unazad imaju razvojnu banku, koje neke od partija u vlasti i opoziciji imaju u svojim programima. Razvojna banka treba da podstiče razvoj zemlje i obezbjeđuje veća i povoljnija sredstva usmjerena na razvoj, prije svega nerazvijenih područja. Država, odnosno Vlada, međutim, ne pokazuje interesovanje da osnuje ovakvu bankarsku instituciju.

U ovom trenutku ne razmatra se opcija osnivanja razvojne banke, s obzirom na to da država aktuelne potrebe i funkcije u ovom domenu ostvaruje preko Investiciono-razvojnog fonda (IRF) kazali su iz Ministarstva finansija (MF).

Sa njihovim mišljenjem je saglasan i ekonomski analitičar Predrag Drecun. On smatra da država u dobroj mjeri djeluje preko IRF-a i na taj način podstiče razvoj malih i srednjih preduzeća.

“Osnivanje nove državne banke bio bi vremenski i tehnički komplikovan proces, a ni naši međunarodni finansijski partneri ne bi to podržali. Zato država djeluje kroz IRF”, kazao je Drecun.

Trebalo bi, kako je pojasnio, razmotriti koji bi interes države bio da osnuje banku.

“Da li je to regulacija kamatne stope, valorizacija potencijala, smanjenje nezaposlenosti ili još mnogo mogućih ciljeva… Odlučili smo se da svoje potencijale razvijamo kroz tržišne mehanizme, a ne kroz planove i analitičkim oruđima. Zato bi bilo nepopularno da država ima svoju banku jer bi morala da drži relativno visoke kamatne stope na plasmane, kao druge banke, a to je glavni prigovor komercijalnim bankama. Ako bi snizila kamatne stope, onda bi ta banka bila u zoni gubitaka. Banke se moraju baviti i depozitnim poslovima, pa bi državna banka morala da plaća i pasivne kamate”,  ocijenio je Drecun.

On je naglasio da velike države i te kako imaju svoje banke jer se to pokazalo korisnim u nekim kriznim trenucima, ali to mogu samo bogate države.

(Opširnije u današnjem Danu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *