Zemlje u kojima se najlakše sakriva neoporezovani novac: Crna Gora na 99. mjestu

Procjenjuje se da je 21 do 32 hiljade milijardi dolara privatnog bogatstva, neoporezovanog ili premalo oporezovanog, smješteno u poreske oaze širom svijeta, objavila je međunarodna organizacija Mreža poreske pravde (Tax Justice Network).

U izvještaju ‘Indeks finansijske tajnosti’, pri čijoj su izradi koristili podatke OEBS-a, MMF a, drugih institucija i vlada, otkrivaju koje zemlje najviše pomažu bogatašima da sakriju svoje milione, a prvo mjesto na listi netransparentnih država zauzela je Švajcarska. Na listi je, inače 112 zemalja.

– Švajcarska je djed poreskih rajeva u svijetu, jedno od najvećih of šor središta i jedna od najvećih jurisdikcija za čuvanje finansijskih tajni – stoji u izvještaju Mreže, prenosi Novi list.

Druga je SAD, slijede Kajmanska ostrva, pa Hong Kong i Singapur. Na šestom mjestu je Luksemburg, a iza njega Njemačka, Tajvan, Ujedinjeni Arapski Emirati i ostrvo Gernzi.

Crna Gora je na 99. mjestu, Hrvatska na 79, Makedonija na 102, a Slovenija 104. mjestu, dok Srbije nema na spisku.

Zemlje koje su visoko na ovoj ljestvici, kako navodi Mreža poreske pravde, obično imaju banke koje dobro čuvaju tajne klijenata i ne žele dijeliti informacije sa nadležnim tijelima drugih zemalja.

Rtcg.me

Check Also

Agencije uveliko reklamiraju Vladin ekonomski program za sticanje crnogorskog pasoša

Iako Vlada još nije formirala agenciju koja će upravljati programom ekonomskog državljanstva, nekoliko inostranih firmi …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *