IRF prošle godine odobrio 175,6 miliona eura

Dodajte komentar

IRF je od svog osnivanja finansirao crnogorsku ekonomiju sa preko 620 miliona, dok je samo u 2017. godini odobreno 175,6 miliona eura dugoročnih i kratkoročnih plasmana, što je 37% ili 47,1 miliona eura više u odnosu na 2016. godinu.

Kako se navodi u newsletteru, kreditni plasmani IRF-a iz 2017. godine su doprinijeli otvaranju/očuvanju 8.440 radnih mjesta, dakle preko 1.700 radnih mjesta ili 26 % više nego tokom 2016. godine.

Tokom 2017. godine podrška sjevernoj regiji i opštinama sa stepenom razvijenosti ispod državnog prosjeka je iznosila 64 miliona eura i to je 26%, odnosno 13 miliona eura, više u odnosu na 2016. godinu.

IRF je u prethodnoj godini olakšao pristup kreditnim sredstvima posebnim ciljnim grupama (žene u biznisu, mladi, visokoškolci, tehnološki viškovi, start up, individualni poljoprivredni proizvođači) za kojima je postojalo veliko interesovanje smatrajući da te ciljne grupe zaslužuju posebnu pažnju sa posebnim instrumentima ne samo finansijske, već i nefinansijske podrške što smo uspješno i realizovali u saradnji sa ZZZCG kroz održavanje seminara “Šansa za posao”.

IRF u skladu sa svojom poslovnom politikom i te kako vodi računa na koji način će plasirati sredstva, a u prilog tome govore i rezultati – procenat loših plasmana u 2017. godini se kretao od 2,07% do 5,20% (u zavisnosti od toga koji kriterijum primjenjujemo: dani kašnjenja ili klasifikacija plasmana prema regulativi CBCG).

Od kredita odobrenih u 2017. godini koji su dospijeli za namjensku kontrolu, nema nenamjenski okarakterisanih, kao ni djelimično nenamjenski okarakterisanih kredita, dok u 2016. godini od ukupnog broja odobrenih kredita, jedan je djelimično nenamjenski okarakterisan i dva nenamjenski.

Ovi podaci jasno ukazuju na koji način IRF donosi odluke o plasmanu kreditnih sredstava i koliko uspješno realizuje svoje kreditne linije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *