Struju u 2017. godini kralo 400 potrošača

Dodajte komentar

Tokom 2017. godine električnu energiju neovlašćeno je koristilo preko 400 potrošača, a ukupan iznos po osnovu neovlašćene potrošnje je preko 530.000 eura, saopštili su za Dan iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema CEDIS.

Iznos od 530.000 je, kako su kazali, manji u odnosu na 2016. godinu kada je obračunato oko 630.000. Najviše neovlašćene potrošnje obračunato je u Nikšiću, dok je u 2016. godini to bio slučaj sa Podgoricom.

“Intenzivno radimo na suzbijanju ovih pojava. Kontrole se obavljaju svakodnevno prema utvrđenim planovima i vanredno prema potrebi. Otkrivanje neovlašćene potrošnje (krađe i samovoljna priključenja) i kontrole se planiraju prema slučajnim uzorcima, nelogičnim potrošnjama, prijavama čitača, potrošača”, naveli su iz CEDIS-a.

Zakon o energetici, kako su kazali, zabranjuje neovlašćeno korišćenje električne energije i obavezuje CEDIS da ukoliko utvrdi krađu, bez prethodnog upozorenja, obustavi isporuku električne energije korisniku i preduzme ostale mjere u skladu da zakonom.

“Ukoliko nadležne ekipe utvrde nepravilnosti na mjernom mjestu koje nedvosmisleno upućuju na krađu električne energije slijedi isključenje korisnika sa mreže, nakon čega se vrši obračun neovlašćene potrošnje. Takođe, protiv korisnika se podnosi krivična prijava. Tokom 2017. godine podnijete su 402 krivične prijave iz osnova neovlašćene potrošnje električne energije. Ukoliko potrošač ne izmiri dug po osnovu obračuna za neovlašćeno utrošenu električnu energiju, CEDIS pokreće izvršni postupak preko nadležnog javnog izvršitelja, kako je propisano Zakonom o izvršnom postupku”, pojasnili su iz CEDIS-a.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *