Bura u vodama oglašavanja: Rudarenje kriptovaluta umjesto banera

Dodajte komentar

Medijska grupa Salon testira nešto što bi mogla da postane alternativa online marketingu, a zasniva se na rudarenju kriptovaluta uz pomoć kompjutera čitalaca.

Naime, oni koji posjete web-sajt ove medijske kuće, a sa uključenim ad-blocker-om, dobiće ponudu da, ili isključe blokiranje reklamaili izaberu “suppress ads”. Ako se odluče za drugu opciju, automatski će dozvoliti da se energija njihovog uređaja koristi za rudarenje digitalne valute Monero, a uz pomoć alatke koja se zasniva na JavaScript-u, te dolazi iz Coinhive-a.

Ovo nije prvi web-sajt koji je poželio da rudari uz pomoć kompjuterske energije svojih posjetilaca, te su ranije neki to činili i bez znanja korisnika, pa je The Pirate Bay, na primjer, priznao takve aktivnosti tokom 2017, a hakeri različitih profila su tajno implementirali alatke za rudarenje na različite online pozicije, kojima se nakon toga rudarilo u njihovu korist. Tako je nova Salon opcija korak koji korisnike pretvara u rudare na legalan način, te prolaz u novu eru online marketinga.

Stručnjaci upozoravaju da rudarenje može negativno da utiče na performanse uređaja sa kojeg se rudari, a iz medijske kuće Salon kažu da je ovo samo jedan od načina da se nadoknade gubici koji dolaze zbog nemogućnosti reklamiranja onim korisnicima koji koriste ad-blocker. I neki drugi web-sajtovi pronalaze različita rješenja za ovaj problem, pa je The Atlantic, na primjer, u aprilu prošle godine od čitalaca koji koriste bloker reklama počeo da zahtijeva plaćanje mjesečne nadoknade od 3,99 dolara, a u slučaju da ne žele da isključe ad-blocker.

PCPress

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *