Arčibald Kremser novi predsjednik Odbora direktora NLB Banke Montenegro

Dodajte komentar

Na sjednici Odbora direktora NLB Banke a.d. Podgorica održanoj 15. februara, Arčibald Kremser je imenovan za novog predsjednika Upravnog odbora na mandat od četiri godine, nakon dobijanja saglasnosti za članstvo u Odboru od strane Centralne banke Crne Gore.

Arčibald Kremser, član Uprave NLB d.d. Ljubljana (glavni finansijski direktor), radio je više od osamnaest godina u finansijskom sektoru u Njemačkoj, Švajcarskoj, Austriji, Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi sa fokusom na finansiranje, upravljanje investicijama i strategijama na različitim menadžerskim pozicijama u više međunarodnih bankarskih i konsultantskih grupa. Karijeru je započeo u oblasti konsaltinga (Ernst & Young/Cap Gemini/Bain & Company, 1997-2005), gdje je vodio strateške projekte transformacije IT/operacija i poboljšanje poslovanja različitih međunarodnih finansijskih institucija u regionu Njemačka/Austrija/Češka te regionu Centralne i Istočne Evrope. Od 2005. do 2013. godine stekao je profesionalno iskustvo na različitim menadžerskim funkcijama u Dexia/Kommunalkredit Group (Austrija) zadužen za finansije, korporativni razvoj, restrukturiranje i strategiju. Tokom 2013. godine je imenovan za glavnog finansijskog direktora NLB Grupe, koji je zadužen za finansije, finansijska tržišta, investiciono bankarstvo i grupne poslove nekretnina, a izabran je i za predsjednika Upravnih odbora u bankama članicama NLB Grupe u Srbiji (od 2014.), Kosovu (2016-2018) i u Crnoj Gori (od 2018.).

Archibald Kremser je stekao formalno obrazovanje diplomiranog inženjera (MSc, Tehnološki univerzitet u Beču) i MBA diplomu dobijenu od INSEAD-a (Francuska).

NLB Banka je sistemska banka u Crnoj Gori sa dobrim poslovnim rezultatima zabilježenim u prethodnim godinama i sa značajno unaprijeđenim načinom poslovanja. Svoju poziciju vidim kao priliku da radimo na daljem unapređenju svih segmenata poslovanja, na ispunjenju važnih strateških i finansijskih ciljeva, koji se između ostalog ogledaju i u procesu digitalizacije poslovanja Banke, sa krajnjim ciljem boljeg korisničkog iskustva i ukupnog zadovoljstva naših klijenata” izjavio je  Kremser prilikom imenovanja na poziciju predsjednika Odbora direktora NLB Banke a.d. Podgorica u Crnoj Gori.

“Uprava NLB Banke je uvjerena da je kontinutiet u njenom korporativnom upravljanju od suštinske važnosti da nastavi sa uspješnim poslovanjem, dok je novi predsjednik Odbora direktora iskoristio priliku da čestita Upravi NLB Banke i cijelom NLB timu za postignute rezultate i stabilno poslovanje, ali i na ambiciozno postavljenim planovima za budućnost”, navode iz banke.

Arčibald Kremser je zamjenio Andreas Burkhardt, kome je istekao četvorogodišnji mandat krajem januara tekuće godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *