Hrvatski telekom otpušta 60 radnika: Otpremnina preko 30 hiljada eura

Hrvatski telekom (HT) do kraja marta namjerava da otpusti oko 60 zaposlenih, uz prosječnu otpremninu od 230 hiljada kuna (oko 30 hiljada eura) bruto i druge stimulativne uslove, saopštila je juče ta kompanija.

Smanjenje broja zaposlenih HT obrazlaže osiguravanjem uslova za razvoj i prilagođavanjem poslovanja tržišnim i tehnološkim trendovima.

“U sklopu ovih promjena je i smanjenje broja radnika iz poslovno uslovljenih razloga. U okviru tog procesa utvrđen je višak od oko 60 zaposlenih kojima kompanija, iz poslovno uslovljenih razloga, do 31. marta 2018. godine namjerava otkazati ugovore o radu”, kaže se u obavještenju.

Dodaje se kako se smanjenje broja radnika sprovodi u skladu Zakonu o radu i kolektivnom ugovoru te da mu se pristupa “s punom socijalnom osjetljivošću i odgovornošću”.

Tako je, kako se navodi, uz otpremninu garantovanu  kolektivnim ugovorom, donesena odluka o dodatnim, stimulativnim otpremninama koje će se isplatiti radnicima u zavisnosti od radnog staža u kompaniji, a za određene kategorije radnika osigurana je i isplata posebnog dodatka u iznosu od šest plata.

Prosječna otpremnina po zaposleniku iznosi 230 hiljada kuna bruto (oko 30 hiljadu eura), kažu u HT-u.

Osim uvećanih otpremnina, HT je zaposlenima osigurao stručnjake koji ih savjetuju o lakšem snalaženju na tržištu rada i rješavanju njihovog radnog statusa, a dodatno radnicima koji odlaze iz kompanije HT subvencionira edukacije po izboru u iznosu do pet hiljada kuna.

Zaposlenima koji će biti dio viška kompanija će ponuditi posao u području za korisničko iskustvo, u skladu s poslovnim potrebama HT-a, kaže se u obavještenju.

Poslovni dnevnik

Check Also

McCann Podgorica prva agencija iz Crne Gore nagrađena na međunarodnom festivalu Golden Drum

Prvi put agencija iz Crne Gore nagrađena je na jednom od najznačajnihih festivala iz svijeta …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *