Hotel koji proizvodi sopstvenu struju (foto)

Dodajte komentar

Po narudžbini norveške turističke kompanije Arctic Adventure, čiji je cjelokupan rad usmjeren ka održivosti i ekologiji, renomirana norveška firma Snohetta uradila je projekat hotela Svart koji će biti smješten na obali norveškog fjorda Holandsfjorden, u podnožju lednika Svartisen.

Hotel prstenastog oblika projektovan je prema strogim norveškim standardima Powerhouse, koje je Snohetta postavila sa drugim velikim građevinskim i arhitektonskim kompanijama, a sa ciljem da se daju smjernice za izgradnju energetski pozitivnih građevina.

Šta je tu toliko strogo? Naime, standard Powerhouse standard podrazumijeva da u periodu od 60 godina objekat stvori dovoljno energije ne samo za svakodnevnu potrošnju već i za njegovu izgradnju, proizvodnju materijala, i što je veoma zanimljivo, za rušenje objekta kada za to dođe vrijeme, piše ArchDaily.

Solarna žetva

Da bi se postigao zahtijevani nivo održivosti prema standardu Powerhouse, Snohetta je tokom cijele godine sprovodila detaljno istraživanje solarnih uslova na lokaciji. Sobe, restorani i terase organizovane su u prstenastom sistemu koji se pokazao kao najpovoljnija forma za proizvodnju energije solarnim putem.

Solarni paneli na krovu biće tokom ljeta daleko efikasniji nego oni u južnim krajevima zemlje jer tada dan praktično traje 24 sata dnevno. Tokom ljetnjih mjeseci ovo će biti prava solarna žetva!

A šta tokom zime kada je stalno noć? Geotermalne pumpe koristiće se za napajanje i grijanje hotela.

Tačkasto oslanjanje

Objekat je inspirisan dvema norveškim ribarskim strukturama: prva je fiskehjell, drvena struktura u obliku slova A, koja služi za sušenje ribe, a druga je rorbue i predstavlja tip sezonske kuće koju ribari koriste za smještaj tokom lova. Ove dvije reference dovele su do kreiranja niza kosih stubova s tačkastim oslanjanjem koje objekat drže iznad vode i na taj način on ostvaruje minimalan fizički kontakt s ekosistemom. Osim toga, na ovaj način formirana je i obodna terasa oko hotela, na kojoj će posjetioci moći da uživaju tokom ljeta.

„Izgradnja u tako lijepom ambijentu postavlja jasne obaveze u smislu očuvanja prirodne ljepote, kao i flore i faune na lokaciji. Bilo nam je važno da projektujemo održivu zgradu koja će imati minimalan uticaj na životnu sredinu ove divne sjevernjačke prirode“, rekao je Kjetil Traedal Thorsen, iz firme Snohetta.

Objekat je projektovan u formi prstena i da bi se posjetiocima omogućio što prisniji kontakt s okolnom prirodom.

Izvor: Gradnja.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *