Evropske berze: Indeksi rastu uoči izvještaju o inflaciji u SAD-u

Dodajte komentar

Na evropskim berzama u srijedu ujutro cijene dionica su porasle jer je ulagače ohrabrio rast Wall Streeta tri dana zaredom, a u fokusu ulagača bit će podaci o inflaciji u SAD-u koji bi mogli osjetno uticati na smjer tržišta.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica bio je oko 9,30 sati u plusu 0,6 posto, nakon što je juče za toliko oslabio.

Londonski FTSE indeks bio je oko 9,45 sati na dobitku 0,60 posto, na 7.211 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,80 posto, na 12.293 boda, a pariški CAC 0,45 posto, na 5.132 boda.

Podršku azijskim tržištima pruža jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu treći dan zaredom, čime je nastavljen oporavak od prošlonedjeljog oštrog pada, najvećeg u dvije godine.

U posljednja tri dana S&P 500 indeks ojačao je 3,2 posto, no i dalje je u minusu 7,3 posto u odnosu na svoju rekordnni nivo dostignut 26. januara.

Uprkos rastu cijena dionica, ulagači su oprezni jer se tržišta još nisu sasvim stabilizovala i jer će u srijedu biti objavljeni podaci o inflaciji i maloprodaji u SAD-u.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je stopa inflacije u januaru na godišnjem nivou blago skliznula na 1,9 posto, dok bi temeljna stopa inflacije, bez cijena hrane i energije, mogla iznositi 1,7 posto.

Analitičari kažu da će ti podaci biti ključni za kratkoročni smjer tržišta, s obzirom da su početkom februara podaci o snažnom rastu zaposlenosti i plata izazvali oštar pad cijena dionica upravo zbog straha da će jačanje potrošnje podstakli inflaciju, a to navesti američku centralnu banku na ubrzanje tempa povećanja kamata.

Podršku tržištima pružaju i stabilne cijene nafte, premda su ulagači zabrinuti zbog rasta ponude, s obzirom na rast proizvodnje u SAD-u.

Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 10-ak centi, na 62,80 dolara, dok se na američkom tržištu cijena kreće na jučerašnjim nivoima, oko 59,20 dolara.

I na većini azijskih berzi cijene su dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9,45 sati bio u plusu 0,8 posto, ojačavši treći dan zaredom.

Na Tokijskoj je berzi, pak, Nikkei indeks oslabio 0,4 posto, na 21.154 boda, najniži nivo u četiri mjeseca.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *