Tramp želi da privatizuje međunarodnu svemirsku stanicu

Dodajte komentar

Administracija predsjednika SAD Donalda Trampa planira da privatizuje Međunarodnu svemirsku stanicu i pretvori je u neku vrstu „privatnog preduzeća“, piše Vašington post koji je imao uvid u projektnu dokumentaciju.

Vašington namjerava da prekine finansiranje Međunarodne svemirske stanice preko NASA nakon 2024. godine. Međutim, on nema namjeru da digne ruke od orbitalne stanice i radi na tome da pređe iz državnog u privatni sector, prenosi sputniknews.com.

U projektu budžeta za 2019. godinu, koji će biti objavljen sjutra, administracija SAD će zatražiti 150 miliona dolara za razvoj i privatizaciju MSS-a. Ovi planovi će se najvjerovatnije suočiti sa kritikom u američkom Kongresu, uzimajući u obzir da su SAD potrošile oko sto milijardi dolara na izgradnju i eksploataciju stanice. U ovom trenutku NASA proučava pitanje nastavka rada MSS-a do 2028. godine.

Od 2011. godine samo Rusija se bavi slanjem kosmonauta na MSS i njihovim vraćanjem na Zemlju. Amerika iznajmljuje od Rusije mjesta na svemirskim brodovima „Sojuz“.
Eksploatacija MSS-a košta NASA-u 3-4 milijarde dolara godišnje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *