Lansiranje projekta “100 najvećih u Crnoj Gori”

Dodajte komentar

U utorak 13. februara u Privrednoj komori Crne Gore održana je prva konferencija za medije na kojoj je predstavljen projekat “100 najvećih u Crnoj Gori”. Učesnici konferencije bili su Ratko Nikolić, osnivač BI Consultinga, provajdera poslovnih informacija, mr Nemanja KatnićDržavni sekretar u Ministarstvu finansija, mr Radosav Baćko BabićGeneralni direktor direktorata za transformaciju i investicije u Ministarstvu ekonomije i Samo Jovićevićdirektor Sektora za poslovanje sa privredom Societe Generale banke Montenegro.

Projekat se prvi put organizuje u Crnoj Gori i to kroz partnerstvo Ministarstva finansija, Ministarstva ekonomije, provajdera poslovnih informacija BI Consulting i uz pokroviteljstvo Societe Generale banke Montenegro. 100 najvećih u Crnoj Gori” podrazumijeva selekciju i predstavljanje najvećih crnogorskih privrednih subjekata, po jasno određenim, egzaktnim i objektivnim kriterijumima. Kategorije u okviru kojih će se izdvojiti po 100 najvećih su velika, srednja, mala i mikro preduzeća i to po prihodima, broju zaposlenih i dobiti. Pored navedenih dvanaest, definisano je još deset kategorija po privrednim djelatnostima, kao i kategorija najbrže rastućeg preduzeća.

Liste najvećih biće objavljene u specijalnoj luksuznoj godišnjoj publikaciji “Poslovne novine – 100 najvećih u Crnoj Gori 2018”. Priznanja prvonagrađenima će biti uručena na gala svečanosti koja će se održati 30. maja u hotelu Hilton Podgorica.

„Projekat ,,100 najvećih u Crnoj Gori” se prvi put realizuje u Crnoj Gori, po franšizi Poslovnih novina iz Sarajeva. Na bazi jasnih parametara iz finansijskih izvještaja za poslovnu 2017. godinu izdvojićemo po 100 najvećih preduzeća od mikro, malih i srednjih preduzeća, kao i sva velika preduzeća i sve njih rangirati po jasnim i javno dostupnim poslovnim parametra iz njihovih uredno predatih finansijskih izvještaja: ukupnim prihodima, realizovanoj neto dobiti i broju zaposlenih. Takođe, izdvojićemo i po prihodu rangirati po 20 preduzeća iz 10 ključnih poslovnih djelatnosti, a sve njih objaviti u ekskluzivnoj godišnjoj publikaciji, kolekcionarskom izdanju, u kojem će mjesto naći sva značajna poslovna dostignuća u prethodnoj poslovnoj godini“, kazao je Ratko Nikolić, pokretač projekta i osnivač BI Consultinga.

Obzirom da je BI Consulting vodeća agencija koja preko poslovnih portala BInfo.me i Bilansi.me obezbjeđuje bonitetne i poslovne informacije o pravnim licima iz Crne Gore i šire, ta baza će poslužiti kao osnov za rangiranje. “Važno je napomenuti da su kriterijumi i parametri za rangiranje javni, vrlo jasni i precizni, kao i uslovi da bi kompanije uopšte bile rangirane. Neke od uslova za rangiranje ću pomenuti: na listama će biti samo kompanije koje su predale ispravne finansijske izvještaje za 2017. godinu, koje nijesu bile na listama blokiranih u poslednjih 12 mjeseci, koje uredno izvršavaju svoje poreske obaveze ili redovno izvršavaju preuzete obaveze iz reprograma, posluju minimum 3 godine, imaju kapital više od 100.000 eura i više od 3 zapošljena… detaljni uslovi, kriterijumi i kategorije su javno dostupni na našem web sajtu www.100.najvecih.me

Prvorangiranim kompanijama u navedenim kategorijama i jednoj, najbrže rastućoj kompaniji po istim parametrima, biće dodijeljena priznanja u okviru svečanosti koja će se održati 30. maja u hotelu Hilton. Na toj svečanosti će biti upriličeno i predstavljanje publikacije.

“Cilj ovog projekta je da promoviše pozitivnu poslovnu praksu u Crnoj Gori, da učini vidljivijim najznačajnije crnogorske kompanije, najveće poreske obveznike i najveće poslodavce. I pored brojnih ograničenja, objektivnih i subjektivnih barijera u poslovanju, treba istaći da u Crnoj Gori postoji značajan broj kompanija koje u kontinuitetu postižu značajne rezultate i nije ih mali broj. Mišljenja smo, a na istoj ideji smo se okupili sa našim partnerima, da takve kompanije zaslužuju priznanje i poštovanje šire društvene zajednice, zbog čega je ovaj Projekat posvećen baš njima”, zaključuje Nikolić. 

Mr Nemanja KatnićDržavni sekretar u Ministarstvu finansija obratio se sljedećim riječima:

Prije svega, želim da čestitam organizatoru na pokretanju ovakvog projekta u Crnoj Gori. Ministarstvo finansija snažno podržava ovakve inicijative i zadovoljni smo što možemo da budemo dio projekta ,,100 najvećih u Crnoj Gori”. Posebno nas raduje činjenica da su ažurni finansijski izvjestaji iskorišteni kao baza za istraživanje i dobijanje podataka za potrebe projekta. Na ovakav način se promoviše i značaj finansijskog izvještavanja iz perspektive privatnog sektora i države, kao korisnika informacija sadržanih u izvještajima. Dodatno, raduju nas pokazatelji koju su rezultat istraživanja projekta ,,100 najvećih”. Oni ukazuju na značajnu ekonomsku aktivnost crnogorske privrede, što je posljedica njenog kapaciteta, da uprkos izazovnim postkriznim vremenima, uspijeva da zabilježi dobre rezultate”

Katnić je dodao i da se u ministarstvu nadaju da će ovaj projekat imati svoj nastavak, odnosno da će biti redovna godišnja aktivnosti, kako bi bili u prilici da prepoznaju i promovišu najbolje.

„U Ministarstvu ekonomije prepoznali smo projekat „100 najvećih u Crnoj Gori“, kao kreatora i nosioca kvalitetne promocije pozitivne poslovne prakse, a kojim se ističe i uvažava uloga koju uspješne kompanije imaju na cjelokupan privredni sistem“, kazao je mr Radosav Baćko Babić,

Generalni direktor direktorata za transformaciju i investicije i dodao: „Prema podacima Poreske uprave, za prvih 6 mjeseci 2017. godine u Crnoj Gori bilo je registrovano oko 26,000 preduzeća, a koja će se naći u konkurenciji za izbor najvećih i najprofitabilnijih. Projekat promoviše domaće kompanije čiji je kvalitet proizvoda i usluga prepoznat i priznat na domaćem tržištu, a siguran sam i šire, što direktno utiče na stvaranje pozitivnog mišljenja o privredi naše zemlje. Istovremeno, ovakav projekat će pokazati postojećim i potencijalnim investitorima da u Crnoj Gori mogu pronaći kredibilne poslovne prilike i partnere. Dodatno, inspirisaće i ohrabriti start-up projekte, naročito u kategoriji mikro i malih preduzeća. Na nama kao Vladi i državi je da preduzetnicima kreiramo povoljan ambijent i podršku za rast i razvoj. U toku 2018. godine Ministarstvo ekonomije će realizovati 10 različitih programa podrške za podsticaj i razvoj biznisa, i nadam se da će se neki od naših korisnika iz prethodnih godina naći na ovoj listi. Uvjeren sam i da je ovakva vrsta projekata dodatan podsticaj domaćim privrednicima da koriste raspoloživu pomoć Vlade kako bi i ubuduće kontinuirano unaprjeđivali svoje poslovanje i time doprinijeli sopstvenim naporima da se nađu na listi „100 najvećih u Crnoj Gori“. Na kraju moram istaći da dajemo punu podršku ovom projektu, u okviru kojeg će izrada pomenute liste, očekujem, postati uobičajena praksa. Takođe, podsjećam da je Ministarstvo ekonomije pouzdan partner svim preduzećima u Crnoj Gori i vjerujem da ćemo imati uspješnu saradnju.“

Ispred pokrovitelja projekta, Societe Generale banke Montenegro, obratio se Samo Jovićević, direktor Sektora za poslovanje sa privredom.

U ime Societe Generale banke Montenegro želim da izrazim izuzetno zadovoljstvo što smo dio ovog važnog projekta. Societe Generale Montenegro je prepoznata kao banka koja snažno podržava razvoj biznisa u Crnoj Gori i to ne samo poslovanje velikih kompanija već i malih i srednjih preduzeća. S obzirom na našu dugogodišnju kontinuiranu podršku crnogorskim kompanijama i našu uspješnu saradnju sa njima, osjetili smo potrebu da budemo dio projekta koji će dodatno istaći i nagraditi najveća, najbolja i najuspješnija crnogorska preduzeća. Takođe, sigurni smo da će uz dalju podršku naše banke, mnoga od njih nastaviti dinamičan rast i razvoj i u ovoj godini i biti dio kluba najboljih i najuspješnijih i u godinama koje su pred nama. Isticanje pozitivnih primjera i kompanija koje su dale izuzetan doprinos crnogorskoj ekonomiji i razvoju malog i srednjeg biznisa smatramo veoma važnim, ne samo zbog toga što vrijedan rad i ostvareni rezultati treba da budu prepoznati i nagrađeni, već i zbog toga što treba dati primjer i pokazati da je uz uporan i posvećen rad moguće ostvariti dobre rezultate i doprinijeti daljem razvoju ukupnog poslovnog ambijenta i ekonomije u cjelini. Zbog toga se nijednog momenta nismo dvoumili u vezi prihvatanja ovog pokroviteljstva i podrške projektu „100 najvećih u Crnoj Gori“, zaključio je Jovićević.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *