Evropske berze: Ulagači oprezni, cijene blago porasle

Dodajte komentar

Na evropskim berzama u utorak ujutro se trguje oprezno jer će ove nedjelje biti objavljeni podaci o inflaciji u SAD-u koji bi mogli osjetno uticati na smjer indeksa, dok podršku tržištima pruža oporavak Wall Streeta.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,45 sati u plusu 0,1 posto, ojačavši drugi dan zaredom.

Londonski FTSE indeks bio je oko 9,45 sati na dobitku 0,05 posto, na 7.181 bodu, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,15 posto, na 12.262 boda, a pariški CAC 0,10 posto, na 5.133 boda.

Kao i druga svjetska tržišta, evropske berze postupno nadoknađuju prošlonedjeljne gubitke, izazvane strahovanjem ulagača od rasta inflacije i kamatnih stopa.

Podršku tržištima pruža jučerašnji rast Wall Streeta drugi dan zaredom, što ukazuje na oporavak najveće svjetske berze od najvećeg nedjeljnog gubitka u posljednje dvije godine.

No, ulagači su oprezni jer se tržišta još nisu sasvim stabilizovala od prošlonedjeljnih potresa i jer će ove nedjelje biti objavljeni podaci o inflaciji u SAD-u.

Brži rast potrošačkih cijena mogao bi navesti američku centralnu banku na ubrzanje tempa povećanja kamata.

Podršku tržištima pruža i oporavak cijena nafte, nakon što su prošle nedjelje potonule više od 8,5 posto i zaronile najniže od decembra prošle godine. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0,55 posto, na 62,95 dolara.

I na većini azijskih berzi cijene su dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9,45 sati bio u plusu 1,1 posto, ojačavši drugi dan zaredom.

Na Tokijskoj je berzi, pak, Nikkei indeks oslabio 0,7 posto, na 21.244 boda.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *