Potop akcija banke “Monte dei Paschi di Siena”

Akcije italijanske banke “Monte dei Paschi di Siena”, koju je od bankrota spasila država, pale su na trgovanju na Milanskoj berzi po objavi rezultata poslovanja.

Banka je izvijestila o gubitku u četvrtom kvartalu zbog slabih prihoda i troškova restrukturiranja.

Cijena akcija “Monte dei Paschi di Siena” srozala se na prijepodnevnom trgovanju za 2,8 odsto na 3,72 eura, izvještava agencija “Blumberg”.

Akcije ove banke, koje su ponovo uključene u trgovanje 25. oktobra prošle godine nakon suspenzije od 10 mjeseci, danas vrijede za preko 43 odsto ispod cijene od 6,49 eura po komadu, koliko je Italija platila prilikom njenog spasavanja.

“Monte dei Paschi di Siena”, podrivena lošim kreditima i poslovima s finansijskim derivatima, koji su imali suprotan efekat od željenog, zatražila je državnu pomoć prošle godine pošto nije uspjela da od privatnih investitora prikupi potrebna sredstva za oporavak.

Italijanska vlada je pokrenula spasilački program za tu najstariju banku na svijetu prošlo ljeto, ubrizgavši injekciju od 5,4 milijarde eura (6,6 milijardi dolara) pomoći u okviru plana dokapitalizacije iz predostrožnosti vrijednog 8,3 milijarde eura.

Banka, koja će zatvaranjem poslovnica smanjiti ukupnu radnu snagu za petinu, i koja planira da proda 28,6 milijardi eura loših kredita do 2021. godine, ostvarila je u poslednja tri mjeseca prošle godine neto gubitak od 501,6 miliona eura, navodi “Blumberg”.

Check Also

Bivšem viceguverneru CBCG određen pritvor do 72 sata

Bivšem viceguverneru Centralne banke Crne Gore Veliboru Miloševiću koji je danas uhapšen po nalogu Specijalnog …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *