Naslovne strane dnevnih novina za 12. februar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Nijesmo pristali na manje plate

Povodom izjave generalnog sekretara Udruženja banaka(UBCG) Bratislava Pejakovića da su Unija slobodnih sindikata (USS) i Savez samostalnih sindikata krivi za raskid granskog kolektivnog ugovora (GKU) za banke, jer nijesu usaglasili svoje stavove, reagovao je generalni sekretar USS Srđa Keković koji tvrdi da je ugovor raskinut na predlog bankara kako bi sebe relaksirali novčanih davanja.

Na Adi hoće da ruše 45 objekata

Inspektori Ministarstva turizma i održivog razvoja donijeli su ukupno 45 rješenja o rušenju nelegalno sagrađenih objekata na obalama Ade Bojane, od čega 19 od početka ove godine. Istovremeno, u Javnom preduzeću za upravljanje morskim dobrom (JPMD) najavljuju tender za lokacije koje ranije nijesu bile predmet javnog nadmetanja. To je Vijestima potvrđeno u Ministarstvu održivog razvoja i turizma i JPMD.

Suša proizvela manje struje

Termoelektrana (TE) Pljevlja i hidroelektrane Perućica i Piva su u prošloj godini, koju je zbog dugog sušnog perioda karakterisala veoma niska hidroproizvodnja, proizvele ukupno 2,19 hiljada gigavat-sati (GWh) električne energije, što je 786 GWh manje od plana.

Dnevne novine

NAJBOLJA SEZONA U POSLJEDNJOJ DECENIJI

Ovogodišnja sezona na Žabljaku je jedna od najboljih u posljednjih deset godina i u njoj smo do sada zabilježili 6.000 noćenja, što je u poređenju sa prethodnom duplo više, kazala je direktorica Turističke organizacije (TO) Žabljak Vanja Krgović-Šarović. Turisti i gosti iz crnogorskih gradova, vikend na Žabljaku su proveli uz zimske aktivnosti, ali i kulturno-zabavni program.

Reprogramom naplaćeno 24 miliona

Kroz reprogram poreskog duga, državni budžet je do kraja prošle godine prihodovao 24,24 miliona eura, navode iz Poreske uprave (PU) te izražavaju zadovoljstvo njegovim dosadašnjim efektima.

Kotor ponovo među najboljima

Kotor je i ove godine među najpoželjnijim evropskim destinacijama, a nakon glasanja posjetilaca sajta European Best Destination, našao se na 12. mjestu od ukupno 15 gradova Starog kontinenta. Najviše glasova, 41.148 od ukupno pristiglih 320.793 iz 162 zemalja dobio je poljski grad Vroclav S druge strane, neki od svjetski najposjećenijih destinacija, poput Pariza, Amsterdama i Beča, ostali su iza Kotora koji je osvojio 11,011 glasova.

Dan

Agrobudžet izraz brige Vlade za domaćine i preduzetnike

Ovogodišnji agrobudžet je značajno finansijski izdašniji, sadržajniji i obuhvatniji, a samim tim i pravedniji, sa dominantnom razvojnom politikom i novim iskorakom crnogorske agrarne politike u približavanju Evropskoj uniji (EU), ocijenio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović gostujući juče u emisiji “Agrosaznanje na Televiziji Crne Gore.

Milovom kumu licenca

Regulatorna agencija za energetiku (RAE) izdala je firmi Hidro Bistrica, čiji je jedan od vlasnika Vuk Rajković, kum šefa DPS-a Mila Đukanovića, licencu za proizvodnju električne energije do 2028. godine. Ta firma je nedavno izgradila minihidroelektranu (mHE) Bistrica Majstorovina u Bijelom Polju na vodotoku rijeke Bistrice.

Nema potrebe za privatizacijom

Direktor prodaje i marketinga u Plantažama Veselin Đurišić smatra da nema potrebe za privatizacijom preduzeća, te da Vlada treba da obnovi mandat izvršnoj direktorici Verici Maraš. Zbog povećanja akciza povećali su i cijene svojih proizvoda, posebno lozove rakije, što će, kako je rekao u intervjuu za “Dan, uticati na pad prodaje lozovih rakija. Očekuje da kompanija u ovoj godini ostvari još bolji rezultat.

Pobjeda

Kroz reprogram naplaćeno blizu 25 miliona eura

Državni budžetje kroz reprogram poreskog duga do kraja prošle godine prihodovao 24,24 miliona eura saopštili su predstavnici Poreske uprave i dodali da su zadovoljni njegovim dosadašnjim efektima. Kako su naveli u saopštenju, kroz izvršenje jednokratne uplate naplaćeno je 15,11 miliona eura, a kroz uplate mjesečnih rata 9,13 miliona eura.

Simović: Vlada brine o domaćinima i preduzetnicima

Ovogodišnji Agrobudžetje značajno finansijski izdašniji, sadržajniji, obuhvatniji, a time i pravedniji, sa dominantnom razvojnom politikom i no vim iskorakom crnogorske agrarne politike u približavanju EU ocijenioje potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *