Euro na putu najvećeg nedjeljnog gubitka prema dolaru od oktobra

Dodajte komentar

Euro je u petak ojačao prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima, no ostaje na putu najvećeg nedjeljnog gubitka od oktobra u kontekstu ovonedjeljnih rasprodaja dionica na globalnim tržištima.
Euro je u prijepodnevnom trgovanju ojačao 0,2 posto prema dolaru, na 1,227 dolara, no ostaje na gubitku od 1,47 posto. Međutim, od početka je godine i dalje u plusu od 2,28 posto.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros se pak zadržao nedaleko nivoa zabilježenih na prethodnom zatvaranju i na nedjeljnom je nivou na dobitku 1,1 posto. No, ostaje na gubitku od 2,1 posto u ovoj godini.

Američka je valuta prema japanskoj nakratko skliznula na 108,50 jena, nedaleko najnižih nivoa u četiri mjeseca, od 108,28 jena, na koje je skliznula krajem januara. Potom se stabilizovala, na 109,255 jena, u plusu 0,5 posto u poređenju s prethodnim zatvaranjem, no ostaje na putu nedjeljnog gubitka prema jenu.

Švajcarski franak, u kojem pored jena ulagači takođe pronalaze sigurno utočište za svoj kapital u nestabilnim vremenima, nakratko je takođe dostigao najviše nivoe prema euru u posljednja četiri mjeseca, od 1,146 franaka za euro. Potom se stabilizovao na 1,1518 franaka za euro, na 0,5-postotnom gubitku u odnosu na prethodno zatvaranje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *