UniCredit zabilježio značajnu neto dobit

Dodajte komentar

Italijanska banka UniCredit izvijestila je u četvrtak da je četvrto prošlogodišnje tromjesečje zaključila sa značajnom neto dobiti, uz osjetan rast prihoda od naknada i provizija.

Razdoblje od oktobra do decembra 2017. UniCredit je zaključio s neto dobiti od 801 milion eura. U istom razdoblju godine ranije banka je zabilježila neto gubitak od 13,6 milijardi eura najvećim dijelom zbog otpisa kredita i rezervacija za gubitke po kreditima.

Kada se isključe jednokratne stavke, uključujući prodaju Pioneera i poljske banke PKO, neto dobit iznosila je u posljednjem prošlogodišnje tromjesečju 708 miliona  eura. Operativni prihodi poskočili su u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca 10 posto na godišnjem nivou i iznosili su 4,8 milijardi eura.

Najviše su u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju poskočili neto prihodi od naknada i provizija, za 12,3 posto na 1,68 milijardi eura. Porasli su i neto kamatni prihodi, za 7,0 posto, na 2,58 milijardi eura. Neto dobit od trgovanja pala je 5,2 posto, na 384 miliona eura.

Banka je u četvrtom tromjesečju 2017. rezervisala 772 miliona eura za nenaplative kredite, u odnosu na 9,6 milijardi eura zabilježenih u istom razdoblju godine ranije. U cijeloj prošloj godini neto dobit iznosila im je 5,5 milijardi eura dok su 2016. godinu zaključili s neto gubitkom od 11,8 milijardi eura.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *