Evropske berze u blagom minusu

Na evropskim berzama oporavak je “ispario” u četvrtak ujutro, a većina berzanskih indeksa u blagom je minusu, pri čemu su najviše pale cijene dionica proizvođača sirovina.

Panevropski STOXX 600 indeks oko 9,30 sati bio je u minusu 0,2 posto, pod uticajem pada cijena dionica proizvođača sirovina u prosjeku za 1,1 posto.

Taj indeks od početka godine u minusu je 2,5 posto, nakon što su početkom nedjelje svjetske berze pretrpjele oštru korekciju.

IStovremeno, frankfurtski DAX u minusu je 0,2 posto, na 12.511 bodova, pariški CAC za 0,44 posto, na 5.233 boda, a londonski Ftse za 0,4 posto, na 7.250 bodova.

Ipak, snažni poslovni rezultati podigli su cijene dionica nekolicine kompanija te tako ograničili pad indeksa. Među njima su i dionice najveće svjetske catering kompanije Compass Group, koje su poskupjele za 6,2 posto, proizvođača čipova AMS-a, za 4 posto te Societe Generale, za 5,5, posto.

Za nove smjernice investitori čekaju odluke britanske centralne banke, kao i osvrt monetarnog zakonodavca na politiku kamatnih stopa, Brexit te na stanje britanske ekonomije.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks završio je trgovanje u četvrtak u plusu od 1,13 posto, na 21.890 bodova.

Check Also

Agencije uveliko reklamiraju Vladin ekonomski program za sticanje crnogorskog pasoša

Iako Vlada još nije formirala agenciju koja će upravljati programom ekonomskog državljanstva, nekoliko inostranih firmi …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *