Rast BDP-a biće tri odsto

Dodajte komentar

Crnogorski bruto domaći proizvod (BDP) u ovoj godini bi trebalo da ostvari realni rast od tri odsto na bazi makroekonomskog modela, projekcija je Instituta za strateške studije i projekcije (ISSP).

Niža stopa rasta BDP-a u ovoj godini u odnosu na prošlogodišnju biće posljedica negativne stope državne potrošnje i manjeg rasta potrošnje stanovništva zbog manjeg raspoloživog dohotka, usljed povećanja poreza na dodatu vijednost i projektovane inflacije.

“Rast će u najvećoj mjeri biti podstaknut investicionom potrošnjom, koja će rasti po stopi od sedam odsto i baziraće se na nastavku izgradnje prve dionice auto-puta Bar-Boljare. Očekuje se da će se nastaviti strana ulaganja u turističku infrastrukturu, jer je sektor turizma i do sad znatno doprinosio BDP-u”, ukazali su u ISSP-u, te dodali da će na rast uticati i spoljna trgovina.

Oni procjenjuju da će planirana dinamika izgradnje auto-puta uticati na nešto veću stopu uvoza u ovoj godini, što će se odraziti na veći ukupan uvoz robe i usluga. Rast će biti posljedica i visokog uvoza hrane, nafte i transportnih uređaja.

Kada je u pitanju ukupan izvoz, rast je projektovan na deset odsto.

“Crnogorska ekonomija je, nakon duže vremena, ostvarila pozitivnu stopu rasta kad je u pitanju izvoz roba, a očekuje se da će se takva pozitivna kretanja nastaviti i u 2018. godini. Očekuje se dalji priliv stranih direktnih investicija, što če dodatno stimulativno uticati na ekonomske performanse zemlje”, istakli su u ISSP-u.

Dnevne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *