U Podgorici prva elektrana na biogorivo

Dodajte komentar
Ilustracija

Deponija d.o.o Podgorica pozvala je zainteresovane da se jave na Javni oglas za davanje koncesija za eksploataciju deponijskog biogasa za proizvodnju električne energije na deponiji Livade u Podgorici. U pitanju je finalni potez Glavnog grada u realizaciji ovog, za Crnu Goru pionirskog projekta, kada je pitanju energetika, ali i zaštita životne sredine.

Cilj javnog nadmetanja je izbor najpovoljnije ponude za izgradnju postrojenja za proizvodnju električne energije iz deponijskog biogasa. Predmet koncesije je projektovanje, izgradnja, korišćenje i održavanje kogeneracionog postrojenja za eksploataciju deponijskog biogasa za proizvodnju električne energije.

“Biogorivo je nova razvojna šansa, a valorizacijom tog resursa nastojimo da obezbijedimo dodatne prihode za gradski budžet”, kaže gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović.

Izgradnja postrojenja za proizvodnju električne energije iz deponijskog gasa ima za cilj da se valorizuje njegov energetslci potencijal.

“Nova elektrana, pionirski projekat u Crnoj Gori, biće smještena u krugu deponije, pored već izgrađenih sanitarnih kada. Proizvodnja struje iz deponijskog gasa smatra se obnovljivim izvorom energije i ima pozitivan ekološki efekat, uz stvaranje ekonomske dobiti”, naveo je prvi čovjek Podgorice, te podsjetio da će projekat biti realizovan kroz model privatno-javnog partnerstva.

Izvor: Dnevne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *