Melania Trump privlači turiste u Sloveniju

Dodajte komentar

Broj stranih turista koji su prošle godine posjetili Sloveniju porastao je za gotovo 17 posto i iznosio je 3,4 milijuna, objavili su slovenački mediji, što je brojka koju je u velikoj mjeri podstakla činjenica da je američka Prva dama Melania Trump rođena u toj zemlji.

Slovenija se takođe uspješno predstavila kao sigurna i zelena destinacija u srcu Evrope koja nudi Jadransko more, ali i planinska odredišta. Zemlja je 2017. zabilježila četvrtu po redu uspješnu turističku godinu s ostvarenim rekordnim turističkim brojkama. Melania Trump rođena je u slovenačkom gradiću Sevnici, u jugoistočnom dijelu Slovenije, otkuda je krenula u svijet ostvarivši karijeru modela i preselivši se u SAD.

Zanimanje inostane javnosti za Sloveniju nakon što je u Bijelu kuću ušao “najslavniji slovenski zet” jako je poraslo pa su priliku, osim za turističku reklamu, dobili i neki slovenački ugostitelji, makar ih je Melania preko svojeg advokata upozorila da su i Melania i Trump zaštićeni kao brend i da ne bi smjeli da zloupotrebljavaju njihova imena u komercijalne svrhe. U Sevnici je međutim postao popularan desert od jagoda koji je lokalni slastičar nazvao Melania, pojavila se i torta First Lady, a u novoj kulinarsko-turističkoj ponudi našao se čak i “predsjednički hamburger”.

Riječ o slučajevima koji su simpatični i američkoj Prvoj dami te nije pokrenula sudske postupke. Većina stranih turista dolazi iz Italije, Njemačke i Austrije, pri čemu broj njemačkih turista raste godinu za godinom za 26 posto. Broj turista koji pristižu iz SAD-a porastao je samo u novembru prošle godine za 24 posto.

Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *