Erste banka uspostavila Sistem upravljanja zaštitom životne sredine

Dodajte komentar

Erste banka je, kao lider na bankarskom tržištu, uspostavila Sistem upravljanja zaštitom životne sredine u skladu sa međunarodno priznatim standardom ISO 14001:2015.

Sertifikat se odnosi na upravnu zgradu Erste banke u Podgorici i svih njenih 17 filijala u: Ulcinju, Baru, Budvi, Kotoru, Tivtu, Herceg Novom, Cetinju, Podgorici, Nikšiću, Kolašinu, Bijelom Polju, Beranama, Rožajama i Pljevljima. Uspostavljanje i primjena Sistema upravljanja zaštitom životne sredine za cilj ima usaglašavanje sa standardima koji su iznad zahtjeva aktuelnih propisa u toj oblasti.

„Očuvanje životne sredine shvatamo kao neophodan preduslov održivog razvoja i zdrave budućnosti zajednice u kojoj poslujemo i čiji smo dio. Uvođenje Sistema upravljanja zaštitom životne sredine potvrđuje našu snažnu opredijeljenost da, počevši od ličnog primjera, utičemo na podizanje standarda u oblasti zaštite životne sredine. Obavezali smo se da naše poslovne prakse budu odgovorne prema životnoj sredini, ali i da ih konstantno unapređujemo. Štedljivo ćemo upravljati energentima i materijalnim resursima, pratiti i dokumentovati naš uticaj na životnu sredinu. Ovim doprinosimo čistijoj i sigurnijoj okolini i ispunjavamo očekivanja klijenata, vlasnika, zaposlenih i šire javnosti. Tim Erste banke zadužen za primjenu Sistema i svi naši zaposleni su prihvatili ovaj odgovoran zadatak sa sviješću o potrebi sveobuhvatne primjene principa održivog poslovanja kojima je Erste posvećena, ne samo u oblasti zaštite životne sredine već i kroz šire shvatanje društveno odgovornog poslovanja. Težimo da, osim u našem primarnom poslovanju, i u tim segmentima budemo među liderima i da imamo otvorenu partnersku ulogu u društvu,“ rekao je izvršni direktor za operacije Erste banke, Darko Keković

Nakon obavljene sertifikacione provjere, usaglašenost poslovanja Erste banke sa standardom ISO 14001:2015 zvanično je potvrdilo ocjenjivačko tijelo InterCert d.o.o. iz Novog Sada, pod akreditacijom sertifikacionog tijela TÜV Austria iz Beča.

 „Jasna i odlučna opredeljenost rukovodstva Erste banke da se ulože napori u realizaciju projekta uspostavljanja sistematičnog pristupa menadžmentu životnom sredinom, rezultirala je globalno prepoznatom implementacijom dokumentovanog sistema menadžmenta životnom sredinom (EMS-a), usaglašenog sa zahtevima standarda ISO 14001:2015. Postizanje ravnoteže između životne sredine, društva i ekonomije, kako bi se zadovoljile sadašnje potrebe bez ugrožavanja prava budućih generacija da zadovolje svoje potrebe – postao je jedan od najvažnijih elemenata definicije društveno odgovorne organizacije, koja želi da odgovorno upravlja svojim odgovornostima za životnu sredinu. Dobijanjem sertifikata za implementirani Menadžment Sistem upravljanja životnom sredinom, Erste banka je javnosti ukazala na svoju odlučnost da nastavi da doprinosi održivosti životne sredine i još jednom potvrdila svoje mesto među liderima u društveno odgovornom poslovanju“, kazao je Boris Glušica, direktor InterCert d.o.o.

Politikom zaštite životne sredine Erste banka se obavezala da će biti posvećena:

  • očuvanju prirodnih resursa odgovornim korišćenjem energije i vode, te sistemskim
  • radom na povećanju energetske efikasnosti;
  • ispunjavanju svih važećih zakonskih propisa;
  • korišćenju recikliranog papira, te kontinuiranom radu na smanjivanju otpadnog papira uvođenjem postupne digitalizacije poslovanja;
  • uvođenju sistema razvrstavanja otpada te aktivnoj promociji odgovornog upravljanja otpadom među zaposlenima;
  • smanjenju štetnih emisija (CO2) odabirom i korišćenjem električne energije iz obnovljivih izvora;
  • osiguranju potrebnih resursa za sprovođenje postavljenih ciljeva i aktivnosti.

ISO 14001 je međunarodno priznati standard koji postavlja zahtjeve za razvoj i primjenu efektivnog Sistema ekološkog menadžmenta. Taj sistem omogućava kompanijama da identifikuju i kontrolišu uticaj svojih aktivnosti, proizvoda i usluga na životnu sredinu, unaprijede odnos prema životnoj sredini i potvrde da su ispunile postavljene ekološke ciljeve.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *