Deutsche Bank prijavila manji gubitak u 2017. godini, akcije potonule na berzi

Dodajte komentar

Najveća njemačka banka Deutsche Bank objavila je u petak da je zbog poreske reforme u Sjedinjenim Državama zaključila 2017. godinu s gubitkom, iako manjim nego u godini ranije.
Prošle je godine banka sa sjedištem u Frankfurtu prema saopšenju poslovala s neto gubitkom od 512 miliona eura. U godini ranije zabilježili su neto gubitak od 1,4 milijarde eura.

Prihodi su im pali 12 posto, na 26,4 milijarde eura.

U stavci dobiti prije oporezivanja banka je zabilježila pozitivan rezultat, od gotovo 1,3 milijarde eura. U prethodnoj godini bilježili su gubitak prije oporezivanja od 810 miliona eura.

Cijena akcije je na kraju jučerašnjeg dana zabilježila pad od čak 6,21% i sedmicu završila na nivou od 13,85 eur tj skoro 2 eura po akciji niže u odnosu na nedjelju ranije.

“Samo zbog troška vezanog za američku poresku reformu na kraju godine bili smo prisiljeni ubilježiti godišnji gubitak nakon oporezivanja”, naglasio je u saopštenju izvršni direktor John Cryan.

“Smatramo da smo čvrsto krenuli putem generisanja rasta i viših prinosa uz nastavljenu disciplinu po pitanju troškova i rizika”, dodao je Cryan.

U banci su se nadali da će 2017. godine zabilježiti pozitivan poslovni rezultat nakon više godina gubitaka povezanih s procesom restrukturiranja i nizom pravnih sporova.

Planove su im pomrsile Sjedinjene Države, snizivši krajem godine stopu poreza na dobit, što je kratkoročno nepovoljno uticalo na Deutsche Bank budući da se s poreskom stopom smanjila i poreska olakšica vezana s finansijskim teškoćama.

Početkom januara u banci su prognozirali da će poreska reforma na duži rok pozitivno uticati na njihove rezultate budući da će prosječna porezna stopa u njihovom globalnom poslovanju u cjelini od ove godine kliznuti na 30 posto.

Seebiz

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *