Zamijenjeno pola miliona eura oštećenih novčanica

Dodajte komentar

Crnogorski građani i kompanije tokom prošle godine su u Centralnoj banci (CBCG) zamijenili oštećene novčanice eura ukupno vrijedne pola miliona, rečeno je Dnevnim novinama u vrhovnoj monetarnoj instituciji.

Na šalteru CBCG oštećeni novac je zamijenilo oko 1.000 građana, a najčešće zamjenjivane novčanice bile su u apoenima od 50 i 100 eura.

U prošloj godini pravnim i fizičkim licima zamijenjeno je 4.000 komada novčanica različitih apoena”, precizirali su u CBCG.

Nema nadoknade

Pod oštećenim novčanicama podrazumijevaju se one koje su pocijepane, umrljane ili obojene prilikom pranja garderobe. Njihovu zamjenu CBCG vrši besplatno, a potom ih povlači iz opticaja i mijenja ih u korespondentskoj banci u inostranstvu.

Ovaj postupak definisan je Odlukom o provjeri podobnosti i autentičnosti i vraćanju u opticaj euro novčanica i kovanog novca.

“Oštećene euro novčanice koje su nepodobne za dalju upotrebu mijenjaju se bez nadoknade, pod uslovom da se radi o autentičnom novcu, ako su iscijepane u više djelova da postoji svaki dio ili da se u jednom komadu nalazi više od 50 odsto novčanice”, naveli su u CBCG.

Kada je riječ o proceduri zamjene novčanica, u vrhovnoj monetarnoj instituciji ukazuju da je, prije svega, neophodno provjeriti identitet podnosioca zahtjeva. Ako postoji opravdana sumnja da novčanica potiče iz krivičnog djela ili da je namjerno oštećena, onda je donosilac dužan dati pisano objašnjenje o uzrocima oštećenja.

U tom slučaju upisuje se serijski broj oštećene novčanice i obavještavaju se nadležni državni organi”, istakli su u CBCG.

Postupak zamjene novčanica oštećenih obojenom bojom za zaštitu od pljačke, usljed pogrešne upotrebe zaštitnih kofera, vrši se u posebnom postupku.

Kovanice

CBCG zamjenjuje i nepodobni kovani novac koji je usljed opticaja, pohabanosti, korozije ili fizičkih uticaja promijenio neke od karakteristika, a za koji se sa sigurnošću može ustanoviti da je originalan.

Šta je potrebno za zamjenu novčanica

  • ustanoviti identitet podnosioca zahtjeva,
  • ukoliko postoji opravdana sumnja da je počinjeno kazneno djelo ili da je euro novčanica namjerno oštećena, podnosilac je dužan dati pisano objašnjenje o uzrocima oštećenja i što se dogodilo sa djelovima koji nedostaju,
  • ukoliko su euro novčanice umrljane, zaprljane ili impregnirane, podnosilac zahtjeva je dužan dati pisano objašnjenje o vrsti mrlje, zaprljanja ili impregnacije.

Izvor: Dnevne novine

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *