Top 5 najluksuznijih modela iz Mercedesove istorije (video)

Dodajte komentar

Nemački proizvođač je u okviru YouTube serijala “Best of Benz” napravio izbor od 5 najluksuznijih automobila iz svoje istorije. Izbor je svakako zanimljiv, mada se mnogi neće složiti sa njim.

Na 5. mjestu ove liste našla se limuzina Mercedes 540 K koja se proizvodila u periodu od 1935. do 1940. Ispod dugačke haube nalazio se 5.4 litarski motor sa 8 redno postavljenih cilindara i 2 karburatora, koji je isporučivao za to vreme moćnih 117 konjskih snaga (86 kW).

Poziciju 4 zauzeo je savremeni Mercedes-Maybach G650 Landaulet, ultimativni luksuzni terenac zasnovan na prethodnoj generaciji G klase. Ovaj model izrađen je u svega 99 primjeraka a može se opisati kao mješanac G i S klase.

Za pogon je upotrebljen V12 bi-turbo motor sa 630 ks (463 kW) i čak 1.000 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Treće mjesto pripada ekskluzivnom Mercedesu S600 iz 1959. u kome su se vozili najbogatiji ljudi planete, ali i najznačajniji političari tog perioda i članovi raznih dinastija.

Poziciju broj 2 zauzeo je još jedan savremeni izdanak loze Mercedes-Maybach, model S650 Cabriolet. Ovaj automobil spada u sam vrh najluksuznijih automobila sa otvorenim krovom, a zasnovan je na Mercedesu S klase Cabrio.

Na 1. mjestu ove kratke liste je legendarni Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupé, kao jedan od najekskluzivnijih modela u automobilskoj istoriji – napravljena su samo 2 primjerka. Ovaj Mercedes iz sredine 1950-ith razvijao je za to vrijeme fantastičnih 290 km/h, a pola vijeka kasnije poslužio je kao inspiracija za još jedan čuveni model – Mercedes SLR McLaren iz 2003.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *