Nokia udvostručila gubitak u 2017.

Dodajte komentar

Finski tehnološki div Nokia u četvrtak je objavio da je u 2017. zabilježio gubitak nakon oporezivanja, i to gotovo dvostruko veći nego u godini ranije, dok su na operativnom nivou godinu zaključili u plusu, nasuprot gubitku u godini prije.

U prošloj godini Nokia je tako zabilježila gubitak nakon oporezivanja u visini 1,49 milijardi eura, nasuprot gubitku od 751 milion eura u prethodnoj godini, navodi finski proizvođač telefona u najnovijem saopštenju. Prihodi su skliznuli za dva posto, na 23,1 milijardu eura.

Na operativnom nivou, prije odbitaka, Nokia je pak poslovala pozitivno, pokazuje poslovni izvještaj kompanije. Operativna dobit u prošloj je godini iznosila tako 16 miliona eura, nasuprot gubitku od 1,1 milijarde eura u godini ranije.

Izvršni direktor Rajeev Suri izrazio je zadovoljstvo što je Nokia prošlu godinu zaključila sa snažnim četvrtim kvartalom. Rast je prema njegovim riječima zabilježen u tri od pet poslovanja grupe s mrežama, a posebno je snažan bio u dijelu Nokia Technologies.

Pomenutih pet dijelova poslovanja uključuju Mobile Networks, Fixed Networks, Applications & Analytics, IP/Optical Networks i Nokia Technologies. Mobile Networks, najveći segment poslovanja u grupi, zabilježio je pad prihoda od šest posto, na 20,5 milijardi eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *