Budvanima računi za vodu manji 3,05 eura

Dodajte komentar

Računi za vodu Budvanima će od ovog mjeseca biti manji 3,05 eura, koliko je iznosila naknada za komunalno pružanje usluga i korišćenje i održavanje mreže jer ju je Ustavni sud ukinuo – kazao je Pobjedi vršilac dužnosti direktora preduzeća Vodovod i kanalizacija Vladimir Vujović.

On objašnjava da je, prema odluci Ustavnog suda naknada nezakonita jer ,,ne mogu građani kroz cijenu usluga koje im pruža preduzeće da plaćaju investicije opštine“ odnosno izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Odluka Skupština opštine Budva je 13. avgusta 2014. godine dala saglasnost na odluku d.o.o. Vodovod i kanalizacija, kojom je uvedena distributivna naknada po vodomjeru (plaćala se bez obzira da li se voda troši ili ne) u iznosu od 8,09 eura. Cijena kubika vode za građane u ljetnjem periodu iznosi 1,93 eura, a za privrednike 3,85 eura. Budvani su po toj odluci plaćali i 0,90 eura za kanalizaciju po kubiku utrošene vode.

U 2016. godini sporna naknada sa 8,09 eura smanjena je na 6,80 eura, a potom na 3,05 eura. – Preduzeće Vodovod i kanalizacija je sa opštinom potpisalo ugovor o prenosu sredstava, kojim je opština plaćala firmu WTE koja je gradila postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda na brdu Vještica. Dogovor je bio da Vodovod od oktobra 2014. godine do kraja 2015. opštini plati 2.400.000 eura. Da bi ispunilo tu obavezu, preduzeće je podiglo cijene vode i uvelo spornu naknadu od 8,09 eura po mjernom uređaju – objasnio je Vujović.

U Budvi ima oko 30.000 registrovanih potrošača. Po osnovu naknade preduzeće je godišnje, zavisno od njenog iznosa, inkasiralo od 1.100.000 eura do 2.912.000 eura. To znači da će nakon ukidanja naknade u kasi preduzeća od ovog februara biti manje makar milion eura.

“Kada je prije dvije godine smanjena naknada na 3,05 eura, smanjila su se i sredstva koja su uplaćivana opštini, pa je te godine bilo ugovorena uplata od 1.750.000 eura. Za prošlu godinu ugovor o prenosu sredstava sa opštinom je iznosio 1.250.000 eura”, rekao je v.d. direktora Vodovoda.

Spor 

Povodom cijena usluga budvanskog vodovoda, vodio se spor i kod Suda za prekršaje koji je pokrenula Agencija za sprečavanje konkurencije na zahtjev građana. Prema toj presudi, koja je postala pravosnažana 28. decembra protekle godine, Vodovodu i kanalizaciji je određena kazna u iznosu od 61.553 eura, a 1.000 eura Milenku Medigoviću koji se u vrijeme uvođenja sporne naknade nalazio na rukovodećem mjestu u tom preduzeću.

“Mi smo kaznu platili prethodnog  mjeseca i to odjednom, tako da smo ostvarili popust od 30 odsto”, kazao je Vujović.

Izvor: Portal Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *