Apple obara rekorde: Čista dobit u posljednjem kvartalu 20,7 milijardi dolara

Dodajte komentar

Apple je u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju ostvario prihode od 88,3 milijarde dolara, 12,7 posto veće nego godinu dana prije, a premda je prodaja iPhonea pala, dobit kompanije oborila rekorde.

Prema poslovnom izvještaju, objavljenom u četvrtak, čista dobit Applea iznosila je u proteklom tromjesečju rekordnih 20,7 milijardi dolara, što je 15,7 posto više nego godinu dana prije.

Prihodi i dobit najveće svjetske kompanije po tržišnoj vrijednosti porasli su po dvocifrenim stopama, uprkos padu prodaje najvažnijeg Appleovog proizvoda pametnog telefona iPhonea za 1 posto na godišnjem nivou, na 77,3 miliona.

No, pad broja prodatih uređaja nadoknađen je povećanim cijenama novih modela, kao što je iPhone X. Tako je u proteklom tromjesečju prosječna prodajna cijena iPhonea iznosila 796 dolara, 15 posto više nego godinu dana prije.

Svijetlu tačku u Appleovom izvještaju predstavlja i rast prihoda od usluga kompanije, koje među ostalim uključuju aplikacije Apple Music, Apple Pay, App Store i iCloud, za 18 posto na godišnjem nivou, na 8,4 milijarde dolara.

S druge strane, prihodi od drugih proizvoda kompanije, kao što su Mac računari i iPad uređaji nisu oduševili. U proteklom je tromjesečju prodato 5,1 milion Mac računara, gotovo isto kao godinu dana prije, dok je prodaja iPada pala za 3,7 posto, na 13,1 milion.

Apple je objavio i da u prvom tromjesečju ove godine očekuje prihode između 60 i 62 milijarde dolara, što je manje od očekivanja analitičara, koji su procjenjivali da bi mogli dostići oko 65 milijardi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *