Vlada razmatra alternativnu izgradnju II bloka TE

Dodajte komentar

U EPCG bi danas trebalo da budu otvorene ponude na tenderu za nabavku usluge koja podrazumijeva izradu idejnog projekta ekološke rekonstrukcije prvog bloka TE.

Osim ekološke rekonstrukcije Termoelektrane “Pljevlja” planiran je i niz drugih tehničkih zahvata čime se, uz redovne i kapitalne remonte, povećava energetska efikasnost postrojenja, a samim tim i smanjenje proizvodne cijene u samoj elektrani, saopšteno je “Vijestima” iz te kompanije.

“Izvođenju radova prethodi faza izrade idejnog projekta za ekološku rekonstrukciju Bloka I TE. Planirano je, nakon odabira kompanije i izrade idejnog projekta, da se ekološka rekonstrukcija završi do 2021. godine. EPCG je 25. decembra 2017. godine raspisala tender za izbor kompanije za izradu idejnog projekta a zatvaranje javnog poziva je predviđeno 1. februara, a shodno tehničkim specifikacijma vrijednost tendera iznosi 900 hiljada eura sa PDV-om”, naveli su iz EPCG.

Kako su ranije objasnili iz Ministarstva ekonomije, ekološka rekonstrukcija, vrijedna 40 miliona eura, podrazumijeva i izgradnju jedne toplotne stanice, dok će novac potreban za dalju toplifikaciju, odnosno izgradnju primarne i sekundarne mreže, biti obezbijedjen u saradnji Vlade i lokalne samouprave u Pljevljima.

Na pitanje Vijesti, kakva su preliminarna intereso van ja ponuđača na tenderu i strahuju li u EPCG da bi tender za ekološku rekonstrukciju mogao propasti kao prošlogodišnji, iz kompanije su odgovorili da “preliminarna interesovanja postoje od više kompanija, a cijeli postupak se vodi u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama tako da je teško predvidjeti bilo kakve žalbe ili sličnu situaciju kao prethodnog puta.

“Proizvodna cijena električne energije iz TE Plevlja za 2017. bila oko 47/MWh i ona se iz godine u godinu smanjuje. Ipak, prozvodna cijena u TE Pljevlja zavisi od više faktora, ali suština je da se tehničkom modernizacijom objekta i redovnim remontima, tj. povećanjem efikasnosti postrojenja, postiže niža proizvodna cijena u cilju bolje finansijslce isplativosti rada i tržišne konkurentnosti kompanije. Najveći uticaj na proizvodnu cijenu energije na pragu elektrane ima cijena uglja”, objasnili su iz EPCG.

U FC Proizvodnja TE Pljevlja sistematizovano je 171 radno mjesto. Iz EPCG su podsjetili da je nakon centralizacije društva, prije više od sedam godina, veliki broj zaposlenih koji i dalje živi u Pljevljima, a radi za potrebe Termoelektrane, sistematizacijom raspoređeno u direkciju kompanije, a radi se o poslovima u direkciji za IT, pravnoj i finansijskoj direkciji, direkciji za ljudske resurse, opštim poslovima

 

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *