Microsoft bi uskoro mogao da vrijedi više nego Apple

Dodajte komentar

Microsoft je postao super-mašina za generisanje dobiti, a glavne katalizatore u tom rastu čine cloud servisi, te Office 365.

Rast vrijednosti se očekuje i u narednom periodu, pa bi Microsoft mogao da dostigne vrijednost od bilion dolara do kraja 2019. ili početkom 2020. godine, tvrde analitičari iz agencije Canaccord. Oni dalje vjeruju da bi Office 365 mogao da bude zaslužan za najveći dio prihoda, a za dobar dio bi mogla da bude odgovorna i marketinška ponuda, uprkos konkurenciji koja dolazi od kompanija poput onih kao što su Salesforce, Google i Amazon.

Tako bi Microsoft mogao da bude prva tehnološka kompanija koja je došla do vrijednosti od bilion dolara, ali samo ako Apple ne stigne prvi do tog cilja. Očekivalo se da Apple do te vrijednosti dođe već ove godine, a zahvaljujući iPhone-u X, ali prodaja nije ispunila očekivanja, te kompanija, prema posljednjim analizama, još uvjek nije blizu željene vrijednosti. To znači da će i Apple morati da sačeka 2019. godinu kao vrijeme ispunjenja sna o ciljanoj vrijednosti, a nova iPhone linija bi u tome mogla da pomogne.

Važno je da se napomene da ovo nije prvi put da se od Microsoft-a očekuje da prvi stigne do cifre od bilion dolara, pa je Evercore krajem decembra prošle godine dostizanje te vrijednosti prognozirao za kraj 2020. godine, a opet zahvaljujući Office-u 365, ali i Azure-u. Tako ostaje da se vidi koja će od pomenutih kompanija prva stići do ove istorijske cifre, a prema prognozama i Microsoft i Apple imaju podjednake šanse da to učine u naredne dvije godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *