Preuzimanje Telenora izvjesno, KKR neće da komentariše glasine i spekulacije

Dodajte komentar

Investicioni fond KKR odbio je da komentariše medijske izvještaje o tome da će preuzeti mobilnog operatera Telenor u Bugarskoj, Crnoj Gori, Srbiji i Mađarskoj.

„KKR odbija da komentariše glasine ili tržišne spekulacije“, navedeno je u odgovoru predstavnika za medije KKR-a za Seenews.

Beogradska Politika objavila je, ne navodeći izvor, da mesecima kruže informacije da će KKR biti kupac Telenorovog biznisa u regionu.

List podsjeća da je KKR preuzeo i kablovskog operatera SBB, a posjeduje i televiziju N1. Takođe, KKR u vlasništvu ima i Total TV, „Grand produkciju“, „Sport klub“, „Sinemaniju“ i dečiji kanal „Ultra“.

U izjavi za “Politiku” Mahmud Bušatlija, konsultant za strana ulaganja, smatra da je posebno interesantan politički aspekt ove kupovine, imajući u vidu da je zaštitno lice KKR-a bivši šef CIA Dejvid Petreus, kao i motivi ovog investicionog fonda za ulazak u poslove s telekomunikacijama u ovom delu Evrope.

Norveška kompanija Telenor potvrdila je krajem prošle nedjelje da postoji interesovanje za preuzimanje njenog poslovanja u mobilnom sektoru u Srbiji, Mađarskoj, Crnoj Gori i Bugarskoj.

“Kompanija Telenor je dobila nezatražene ponude za preuzimanje njenog portfolija poslovanja u Centralnoj i Istočnoj Evropi”, navodi se u saopštenju postavljenom na zvaničnoj internet stranici norveške kompanije.

Iz Telenora poručuju da bi razmatranje dostavljenih ponuda trebalo da bude završeno do kraja marta, ali i da to neće uticati na njeno poslovanje, klijente i zaposlene.

“Kompanije Telenora u regionu CIE imaju snažnu tržišnu poziciju i solidne finansijske rezultate, i u prošloj godini su imale udio od 9,0 posto u ukupnim prihodima Telenor Grupe”, navodi se još u saopštenju kompanije.

Bugarski portal “EUScoop” piše da će poslovanje Telenora na Balkanu biti prodato za dvije milijarde dolara.
Mediji već duže vrijeme špekulišu sa podatkom da je norveški mobilni gigant u pregovorima sa fondom KKR iz Sjedinjenih Američkih Država (vlasnik Telemacha) o prodaji svog biznisa na Balkanu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *