Najinovativniji startapi 2017. godine

Dodajte komentar

Godina iza nas bila je velika i važna na polju biznisa: donijela je stvari koje pokazuju da smo neminovno na putu tehnološkog napretka i da bi nam već bliska budućnost mogla donijeti neke od proizvoda i rješenja koji su se prije samo nekog vremena činili naučnom fantastikom.

1. Zero Mass Water

Ovaj startap iz savezne države Arizona može iz vazduha da izdvoji do pet litara pitke vode, upotrebom superupijajućeg materijala. Sistem koji to čini mogućim radi na solarnu energiju. Najprije se koristio u Jordanu i Meksiku, a od kraja prošle godine stigao je i u SAD.

2. Descartes Labs

Ovaj startap potekao je iz nacionalne laboratorije iz Los Alamos (Nju Meksiko, SAD), a centralni fokus njegovog poslovanja je pravljenje predviđanja na osnovu satelitskih snimaka Zemlje, putem veštačke inteligencije. Tako će on da pravi projekcije za brojne stvari koje su nam ovdje na Zemlji prilično važne: od toga kakve su sklonosti komaraca po pitanju razmnožavanja u Africi, sve do godišnjeg prinosa kukuruza u Kini.

3. Lemonade

Ovaj startap želi da uvede revoluciju u oblast kućnog osiguranja tako što bi se jedan dio premije davao u humanitarne svrhe umjesto u svoju kasu. Polise osiguranja su im jeftine zahvaljujući tome što se uslovima i ostalim aspektima osiguranja bavi softver sa vještačkom inteligencijom.

4. SkyCool Systems

Jedna ekipa sa Stanford univerziteta koja je prerasla u SkyCool kompaniju osmislila je sistem koji šalje toplotu u svemir. Kad se taj sistem primijeni na sistem klimatizacije u novoj stambenoj zgradi, može da – prema riječima ove firme – umanji troškove za do 70 odsto.

5. Lucid VR

Lucid je već prepoznatljiv po tome što postavlja visoke standarde u pravljenju sadržaja virtuelne realnosti. Sa njihovom čuvenom kamerom ne dolaze stalak niti bilo koji drugi dijelovi opreme, košta samo 499 dolara i omogućava svima da naprave izvanredne panoramske (180°) fotografije i 3-D filmove.

6. Scoutible

Ovaj startap želi da napravi revoluciju u oblasti zapošljavanja, tako što će u tom procesu koristiti – video igru. Tokom 20-minutnog igranja, softver sa vještačkom inteligencijom procjenjuje određene crte ličnosti kandidata, kao što su empatija, sklonost izbjegavanja rizika i slično, omogućavajući kompanijama da pronađu kandidate koji su im potrebni.

7. Vicis

Startap iz Sijetla pod imenom Vicis izvrnuo je šljemove za američki fudbal – doslovno. Mekani dio njihovog Zero1 šlema je sada na spoljašnjosti. Isti taj šlem je u aprilu proglašen najbezbjednijim od strane NFL-a, a ove sezone oko stotinu igrača će ga nositi tokom igre.

8. Blue River Technology

Ponovo zahvaljujući opsežnoj upotrebi tehnologije, pojavio se startap koji proizvodi mašine koje se koriste u poljoprivredi, i koje mogu precizno da odrede gdje je potrebno koristiti herbicide. Fokusiranjem samo na one biljke kojima je potreban, ova kompanija kaže da bi uzgajivači mogli da smanje upotrebu đubriva za čak 90 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *